Съдът отложи делото за екстрадицията на израелеца Гал Барак, считан за мозъка на австрийска онлайн измама, предаде "Нова". 

Той беше задържан в България през януари по искане на Австрия. На 1 февруари същият е задържан за постоянно. На 7 февруари пък Апелативният съд в София пуска лицето под домашен арест.

Барак живее у нас от 5 години и се занимава с недвижими имоти. Негов адвокат е Тодор Батков. 

Мозъкът на австрийската онлайн измама е под домашен арест у нас

Мозъкът на австрийската онлайн измама е под домашен арест у нас

Извършени са множество разпити, обиски и изземвания

Според данните, измамени са хиляди граждани на Германия, Австрия и други страни членки на ЕС, а нанесената им щета е за около 100 млн. евро.

Хората са били заблуждавани да инвестират лични средства, след като измамниците им предлагали по интернет лъжливи благоприятни условия. След като потърпевшите "инвестирали" парите си, средствата били нареждани по банков път към различни банкови сметки, включително такива извън България, като по този начин се извършвало изпирането на съответните суми.

Барак отрича да има общо с измамната схема. 

"Аз не съм "вълкът от София". Вълкът от София е Илан Цоря. Моята невинност ще бъде доказана", категоричен беше Гал Барак.

Австрия разкри онлайн измама за 100 млн. евро с българска следа

Австрия разкри онлайн измама за 100 млн. евро с българска следа

У нас е бил задържан един от основните заподозрени в схемата

Според Батков, в европейската заповед за разследването фигурират още двама души - Илан Цоря и Уве Ленхоф.

"Господин Уве Ленхоф е задържан в Австрия, в предварителния арест, за господин Цоря няма никаква мярка за неотклонение. Много ми прилича на преразпределение на пазара в полза на господин Цоря с ръцете на австрийските правни органи", коментира той.