От Върховния касационен съд отмениха присъдата на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Магистратите върнаха делото за ново разглеждане.

Вчера магистратите постановиха делото да бъде гледано от Софийския апелативен съд, но от друг състав.

Решението е излязло в понеделник, 4 юли 2016 година. Делото във ВКС е по касационен протест на подсъдимия Николай Петков Русинов, на защитниците му и на частните обвинители и граждански ищци – Росица Кръстева и Явор Кръстев.

Предишното атакувано решение намали присъдата на Чеци от доживотен затвор в "лишаване от свобода" за 19 години и го оправда по обвинението, че той е убил Яна Кръстева в Борисовата градина.

Кой изнасилва с презерватив, пледира адвокатът на Чеци

Кой изнасилва с презерватив, пледира адвокатът на Чеци

Очаква се решението на Апелативния съд по делото за убийството

От ВКС приемат за основателни доводите в протеста и жалбите за допуснати съществени процесуални нарушения, изразили се в липсата на всеобхватно и пълно изследване, както и проверка на релевантни по делото обстоятелства, имащи значение за правилното изясняване на въпросите за авторството и начина на извършване на деянието.

"Липсва пълен и коректен анализ на доказателствената съвкупност, която е съдържала противоречия и те не са били разрешени по надлежен процесуален начин. В резултат на неправилния подход при проверката и оценката на доказателствените материали е допуснато разкъсване на връзката между отделните групи доказателства и експертни изводи, които са били само изброявани в мотивите, но не и комплексно оценявани съобразно тяхното значение и относителна тежест", гласят мотивите на решението.

Замениха доживотния затвор на Чеци с 19-годишна присъда

Замениха доживотния затвор на Чеци с 19-годишна присъда

Обвинен е за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

По начина на излагане на мотивите връзката между доказателствата е разкъсана и не е ясна картината, която те очертават, а това води до невъзможност да се проследи доколко правилно съдът е формирал вътрешното си убеждение при оценката им, както и дали е имало необходимост от назначаване на допълнителни експертни изследвания, пишат магистратите от Върховния касационен съд.

Майката на Чеци смята, че процесът би бил смешен, ако не касаел сина й

Майката на Чеци смята, че процесът би бил смешен, ако не касаел сина й

ВКС решава съдбата на мъжа, обвинен в убийството на Яна

"При правните изводи съдът (предишната инстанция - б.р.) е приел, че умъртвяването на пострадалата е съзнателно и целенасочено – при пряк умисъл, за което обаче не са изложени конкретни и съдържателни мотиви. Данните за личността на дееца и психологичния му профил, а също и пияното му състояние не са коментирани. Фактическите обстоятелства относно субективната страна на престъплението следва да са подробно, ясно и безпротиворечиво установени и съвкупно оценени, което в случая не е сторено", пишат от ВКС.

С тези мотиви те връщат делото на въззивния съд да бъде разгледано от друг състав.

Припомняме, 28-годишната Яна Кръстева бе убита в нощта на 8 срещу 9 юли 2011 година в Борисовата градина. Тя е била с компанията си, слушали са концерт в парка, пили са. Към 2 и нещо през нощта никой вече не помни да я е виждал.

Убийството предизвика широк обществен отзвук, което накара МВР да предприеме някои прибързани действия, довели до първоначалния арест на оказал се впоследствие невинен гражданин.

Това не попречи на тогавашния вътрешен министър Цветанов публично да прокламира ареста и „разкрития убиец”, както и да демонстрира обаждането си до бащата на Яна, за да му съобщи за заловения „престъпник”.