архив - news.bg
Върховният касационен съд (ВКС) отмени последната присъда от общо 82 години затвор на петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров - Чората.

В съобщение на сайта на съда, се посочва, че се отменя решение на Военно-апелативния съд от 5.08.2009г.

Припомняме ви, че с него се потвърдиха присъдите на петимата полицаи по делото.

С днешното решение делото се връща за ново разглеждане от друг състав на съда.

Според върховните съдии решението на по-долната инстанция е постановено при допуснати нарушения на процесуалните правила по чл.13 и чл.14 от НПК и следва да бъде отменено.

Фактите по престъплението и неговите автори не са установени по несъмнен и категоричен начин, поради което проверката за правилното приложение на материалния закон не може да бъде осъществена, се казва още в него.

Според ВКС е основателно оплакването на осъдените, че е опорочено вътрешното убеждение на апелативния съд при установяване на фактите.

В мотивите на съда се посочва още, че новите фактически данни по престъпната дейност на извършителите съдът е извел без да извърши цялостен и обективен анализ на относимите доказателствените средства.

По мнение на Върховните съдии апелативният съд  едностранчиво и превратно е оценил показанията на свидетелите М, К. и Г. , не е съпоставил обясненията на подсъдимите със свидетелските показания и не е изяснил важни обстоятелства по механизма на задушаването.

В решението на съда пише още, че нито едно от увреждания, които Чората е имал, не се намира в причинно-следствена връзка с настъпването на смъртта. Поради тази причина Военно-апелативният съд е следвало да направи задълбочен анализ на показанията на свидетелите и да обоснове възоснова на кои от тях приема, че всички подсъдими са участвали в изпълнителното деяние на престъплението, посочват още от ВКС.

Съдът е игнорирал изцяло обясненията на част от свидетелите, приемайки, че те са израз на защитна позиция, а е следвало да ги обсъди внимателно, да ги съпостави с другите гласни доказателства и да посочи кой, как и с какви действия е допринесъл за поставяне на пострадалия в характерната поза и притискането на тялото докато настъпи смъртта му.

Апелативния съд не е коментирал изобщо нормативната база, регламентираща дейността на полицията при задържане на лица и доказателствените източници, касаещи конкретната задача, поставена на групата на подсъдимите в рамките на полицейската акция.

Той не е изследвал допуснати ли са нарушения при задържането, какво е налагало и допустимо ли е било пострадалият да бъде поставян на земята след фиксиране на белезниците и държан в тази позиция поне 10 минути, пише още в мотивите на ВКС.

По същество липсват мотиви за субективната страна на деянието, които да се базират на приетата различна причина за смъртта и различен механизъм на настъпването й.

Липсват мотиви и по отношение размера на наказанията, като въобще не е отговорено на оплакването в жалбите на подсъдимите за явната им несправедливост, смятат още върховните съдии.