Нарушенията в работата на биоцентралата в Труд не са отстранени и тя остава затворена, съобщи БНР.

Решението е на Комисия от експерти на РИОСВ, строителния контрол, РЗИ, дирекцията за безопасност на храните, представители на Община Марица и Областната администрация, след направена проверка на място.

Инспекцията е поискана от собственика, по чието мнение нередностите са отстранени. Проверяващите обаче са изискали от него техническо решение за надеждно покритие на перколатната вана, която да е херметически затворена с монтиран биофилтър за отвеждане на образувалите се газове.

Окончателно спряха биоцентралата в село Труд

Окончателно спряха биоцентралата в село Труд

Когенераторът й ще бъде запечатан

Той е длъжен още да покрие резервоара за съхранение на течната фракция на готовия ферментационен продукт и да осигури отвеждане на образуваните емисии за пречистване в биофилтър.

Според областния управител Дани Каназирева "за да бъдат отстранени нередностите се изисква ново инвестиционно намерение, одобряване на проекти, издаване на строително разрешение, тъй като това води до съществени изменения на изградените към момента съоръжения".

Биоцентралата в с. Труд не се подчинява на заповедта за принудителното ѝ спиране

Биоцентралата в с. Труд не се подчинява на заповедта за принудителното ѝ спиране

РИОСВ-Пловдив щяла да предприеме най-строгите мерки

Припомняме, че работата на предприятието беше временно спряна със заподед на екоминистерството, искане на здравния министър и след многодишни протести на жителите.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева заяви, че няма да допусне компромис с инсталацията.

Резултатите от независима експертиза в края на септември показаха редица нарушения в биоцентралата. За тях местните отдавна алармират. На 14 септември те сигнализираха за ново обгазяване от централата за биогаз.