Биоцентралата в село Труд окончателно спря работа.

Днес Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив я инспектира заради сигнали от граждани за миризми и за да осъществи контрол върху извеждането на инсталацията от работен режим след издадената заповед за принудителното й спиране.

Беше установено, че централата вече е окончателно спряла дейността си по производство на електроенергия. От 5.00 часа тази сутрин когенераторът не работи и ще бъде запечатан чрез пломбиране.

Биоцентралата в с. Труд не се подчинява на заповедта за принудителното ѝ спиране

Биоцентралата в с. Труд не се подчинява на заповедта за принудителното ѝ спиране

РИОСВ-Пловдив щяла да предприеме най-строгите мерки

При проверката е констатирано и че боксовете, в които се съхранява силажът, са празни. В перколатната вана има минимално количество течност - смес от измивни и дъждовни води. Не е нарушена целостта на поставените в събота пломби на входовете към ферментаторите и крановете. Все още остатъчният биогаз се изгаря на факел.

При обход около обекта и на улици в кв. "Герена" и обследване на около 300-400 метра източно от площадката на биоцентралата е установено струпване на брикети от слама и различни суровини от растителен и животински произход. Предполага се, че те са евентуалният източник на неприятните миризми. По тази причина екоинспекцията в Пловдив е сигнализирала Държавен фонд "Земеделие" за предприемане на действия по компетентност.

РИОСВ спира дейността на биоцентралата в село Труд

РИОСВ спира дейността на биоцентралата в село Труд

Докато дружеството не докаже, че е предприело необходимите мерки

Припомняме, в началото на октомври здравният министър Костадин Ангелов настоя биоцентралата в село Труд да бъде спряна.

След това областният управител на Пловдив Дани Каназирева заяви, че няма да допусне компромис с инсталацията.

Резултатите от независима експертиза в края на септември показаха редица нарушения в биоцентралата. За тях местните отдавна алармират. На 14 септември те сигнализираха за ново обгазяване от централата за биогаз.