Обвинението по СПИН процеса в Либия отново поиска смъртна присъда за петте български медицински сестри и палестинския лекар, информира Дарик радио.

Адвокатът на подсъдимите българки Осман Бизанти посочи,

че е призовал за свидетел министъра на здравеопазването на Либия, оглавявал министерството в края на 90-те години.

Той обаче днес не се яви в съдебната зала, но Бизанти каза пред съда, че според информация, с която разполага, бившият министър е бил

разпитван в края на този месец в кабинета на главния прокурор на Либия.
Ако това е така, съдът може да приеме дадените от него показания в Главна прокуратура, посочи съдията.

В съдебната зала не се явиха и двамата свидетели на обвинението.
Очакванията бяха 14-годишното либийско момиче Сухиела, която през 1998г. е заразена с вируса на СПИН, да разпознае медицинската сестра Снежана Димитрова.

Преди заседанието медицинската сестра зави, че е невинна и че в края на 1998 година е мерила само температурата на болните деца.

"Аз себе си не мога да позная от преди седем години, как те ме познават, не знам", възкликна Снежана Димитрова и допълни, че в момента за нея кошмар и реалност са едно и също.

Повече от час продължиха пледоариите на обвинението. Двамата прокурори заявиха, че чужденец е вербувал българските медици и им е дал 10 банки със заразена кръв.

Те припомниха, че сестрите са направили самопризнания за престъпното си деяние и цитираха решение на върховния касационен съд, според което едно самопризнание е абсолютно достатъчно, за да бъдат осъдени всички български медици, ако то е валидно.

Далеч по-емоционални са пледоариите на адвокатите на роднините на болните от СПИН деца, които продължават и в момента.

Заседанието продължи с пледоариите на адвокатите на страните в процеса. Следващото заседание е насрочено за 5 септември.