"Никога не сме имали достъп и контакти с мажоритарния собственик на ЕВН. За изготвянето на оценката на дружеството е бил приложен методът на пазарните множители." Такива бяха свидетелските показания на Бойка Бончева, заместник-управител в "Инженеринг Сервиз" ООД, която се яви като свидетел по делото срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев.

Методът на пазарните множители изисква селектиране на публични компании или компании с капитала, на които е извършена непублична сделка и които са съпоставими с предмета на оценка. Достъпът до такава информация става обичайно чрез терминали на Блумбърг и Ройтерс. "Инженериг Сервиз" обаче не е имал достъп до такива терминали, поради което е имало изрична уговорка, че от "Булброкърс" щели да помогнат за намирането на сравними дружества, за да се приложи този метод.

Другият възможен метод за извършване на оценка на дружеството е бил чистата стойност на активите. От "Булброкърс" обаче го отхвърлили с мотив, че нямало да има време да се направи и нямало да даде необходимата информация. Този метод не отразявал дали активите генерират доходи или не.

Държавното обвинение и защитата се скараха по делото ЕВН

Държавното обвинение и защитата се скараха по делото ЕВН

Съдът се закани, че ще прекрати съдебното заседание

Направената оценка на дружеството е била предадена на Любомир Евстатиев в офиса на "Инженеринг Сервиз" и той лично отишъл да я вземе. Оценката на електроразпределителното дружество не е била коментирана с представител на ЕВН или с мажоритарния собственик.

От "Инженеринг Сервиз" не са участвали в оценката на акциите на ЕВН.

По време на днешното съдебно заседание от седем призовани свидетели се явиха петима. В съдебната зала Бойчева заяви, че с нея са се свързали Любомир Евстатиев и Петър Василев от "Булброкърс" и й обяснили, че предстои подписване на договор с Агенция за приватизация. Двамата й предложили да изготвят оценка на дружеството ЕВН.

За изготвянето на такъв тип оценка са били необходими финансови отчети за няколко години назад, бизнес план за следващите от 3 до 5 години, пояснения по различни балансови статии към датата на оценка, парични средства по сметки и други.

Спецсъдът разпита свидетели по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Спецсъдът разпита свидетели по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Показания дадоха петима надзорници на Агенцията за приватизация

По думите на свидетеля за изготвянето на един такъв анализ бил необходимо месец на оценка, но обикновено възложителят определял срока.

Бойчева не помни поставените срокове, но според нея никога нито един срок не е достатъчен и винаги има какво още да се направи. Тя поясни, че оценката, освен ако не е изрично възложена, нямала задължение да изследва правното състояние на оценяваното дружество.

Припомняме, срещу Дянков, Трайков и Прокопиев, както и срещу трима финансити от "Булброкърс" беше повдигнато обвинение, че през 2011 г. са участвали в продажбата на 33% от акциите на енергоразпределителното дружество EVN на занижени цени, с което са ощетили държавата с близо 28 млн. лева.

Караниколов свидетелства по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Караниколов свидетелства по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Нямало натиск върху Караниколов за избор на конкретен инвестиционен посредник

Вчера бяха разпитани част от надзорниците на Агенцията за приватизация по делото срещу бившите министри и бизнесмена. Те отрекоха да имат информация за упражнен натиск върху тогавашния началник на Агенцията и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов, който беше разпитан в началото на март. Те посочиха, че за приватизацията на държавните дялове от EVN, ЧЕЗ и ЕОН е използвана една и съща процедура - избира се инвестиционен посредник, който прави оценка на акциите, след което те се предлагат на борсата.

В края на месец януари 2019 г. делото тръгна по същество. Тогава магистратите отхвърлиха искането на защитата за спиране на съдебното и наказателно производство с мотиви, че са не са допуснати процесуални нарушения.