Специализираният наказателен съд разпита част от надзорниците на Агенцията за приватизация по делото срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу бизнесмена Иво Прокопиев, предаде БНТ.

Припомняме, срещу тях беше повдигнато обвинение, че през 2011 г. са участвали в продажбата на 33% от акциите на енергоразпределителното дружество EVN на занижени цени, с което са ощетили държавата с близо 28 млн. лева.

Днес и петимата свидетели отрекоха да имат информация за упражнен натиск върху тогавашния началник на Агенцията и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов.

Те посочиха, че за приватизацията на държавните дялове от EVN, ЧЕЗ и ЕОН е използвана една и съща процедура - избира се инвестиционен посредник, който прави оценка на акциите, след което те се предлагат на борсата.

Делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев стартира

Делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев стартира

На разпит в съдебната зала ще се явява министърът на икономиката Емил Караниколов

Надзорниците на Агенцията за приватизация заявиха, че не знаят как се е стигнало до решението продажбата да стане със закрит акцион.

По думи на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в решение на Министерския съвет е посочено, че миноритарните пакети на трите дружества трябва да минат през Българската фондова борса. Агенцията за приватизация е администрация към правителството и тя изпълнява решенията на правителството, а не на някой министър, каза още той и допълни, че претенциите трябва да се отправят към Агенцията, а не към него.

Никой от петимата призовани свидетели от Надзорния съвет не посочи по какви критерии е избран инвестиционният посредник. Според прокуратурата обаче до избора му и до решението за закрит аукцион се е стигнало след натиск върху Емил Караниколов.

По думи на прокурор Емил Петров и приватизацията, и борсата са били в ресора на Симеон Дянков, а акциите - в този на Трайчо Трайков.

Караниколов свидетелства по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Караниколов свидетелства по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Нямало натиск върху Караниколов за избор на конкретен инвестиционен посредник

"Това са двамата министри, които вземат решенията кое и как да стане. Министерският съвет казва да се извърши приватизацията, но Министерският съвет не казва как, къде, защо и по кой начин това да стане", подчерта той.

Утре ще бъдат разпитани служители от министерствата на икономиката и на финансите. Предстои да бъдат призовани и свидетели от Фондовата борса.

Припомняме, последното съдебното заседание в началото на 2019 г. срещу Трайков, Дянков и Прокопиев беше отложено заради неявяването на един от адвокатите. Делото срещу тримата тръгна по същество едва в края на януари.

На 5 март пък настоящият министър на икономиката Емил Караниколов свидетелства по случая.

И Симеон Дянков се сдоби с обвинение от прокуратурата

И Симеон Дянков се сдоби с обвинение от прокуратурата

Той е извършител, а Прокопиев подбудител, според обвинението