Реформата в Силите за специални операции да продължи с темповете, с които започна и както е предвидена. За това говори днес командирът им ген. Явор Матеев, който поднесе с президента Румен Радев и военния министър Георги Панайотов цветя на паметната плоча на загиналите парашутисти в София.

Той е категоричен, че групите на специалните сили са организирани в пълен обем и поиска логистичните, щабните, машините от проекта да дойдат навреме. Първите 45 ще дойдат следващия месец, процесът на тяхното приемане започна, обяви Матеев.

За в бъдеще да има проекти, свързани с нова техника, средства за разузнаване, защита и Българската армия да има условия и да се продължи реформата напред, каза още командирът.

Каракачанов: На финала сме за бронираните машини

Каракачанов: На финала сме за бронираните машини

Договорът е за 50 млн. лв. и проектът предстои да бъде подписан до края на годината

Формированията в гарнизон Пловдив са окомплектовани в състав 100%, формированието извън Пловдив - в София е окомлектовано на по-малък процент, там се извършва изграждане и реновиране на материална база.

Относно бюджета за отбрана заради липсата на Народно събрание Явор Матеев поясни, че въпросът не може да се решава от него, тъй като такива са процесите в обществото и парламентът взема решения.

От думите му стана ясно, че Специалните сили са готови за операции за защита на границата от бежанци, но на този етап няма такива разпореждания.

В заключение командир Явор Матеев каза, че от 1945 г. българските военнослужещи се прекланят и отдават почит на героите в парашутната дружина, загинали във Втората световна война. "Прекланяме се пред паметта на всички военни от Специалните сили, които изгубиха живота си в изпълнение на дълга си, на учителите и ветераните", каза той и добави, че като командир благодари на мъжете и жените от специалните сили в името на техните семейства.

МО се отказа да купува бронирани машини за Сухопътните войски

МО се отказа да купува бронирани машини за Сухопътните войски

"ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД започва да проучва възможностите за съвместно производство