Пациенти с редки заболявания не могат да получат лекарствата си. За това сигнализираха представители на Националния алианс на хората с редки болести, цитирани от БНР. Те настояват срокът за обработка на протоколите да се съкрати на 15 дни, тъй като при сегашната процедура остават без медикаменти от две седмици до месец.

Пациентите посочват, че проблемът е възникнал, след като през март лекарствата им са били прехвърлени от здравното министерство в Националната здравноосигурителна каса. Някои от страдащите от муковисцидоза изобщо не могат да получат лекарства, тъй като критериите за финансиране на лечението са променени, посочи Анета Феодорова.

Директорът на лекарствената политика в Здравната каса Калина Пенчева заяви, че в институцията няма сигнали за проблеми с лекарствата за муковисцидоза. Тя допълни, че документите на всички пациенти, прехвърлени през март от министерството към касата, са обработени в срок:

За първи курс на лечение официалният срок е 60 дни, изтъкна тя.

Пенчева гарантира, че няма пациент, който да си е получил лечението на 60-ия ден. Всички при старта на прехвърлянето си ги получиха до 30-ия ден. Също така нямаме отказан протокол на пациент, обясни тя и призова, ако има такъв пациент, НЗОК да бъде сигнализирана.