Здравните власти в Сингапур, Китай и Виетнам съобщават за няколко хиляди случая на вирусна инфекция, поразяваща предимно чревната лигавица. Най-малко 26 от заболелите са починали.  

През последните няколко месеца ECDC и Европейската комисия следят отблизо ситуацията и имат готовност да предоставят допълнителна информация, съобщи health.bg.

В Китай, където се очаква засилен поток от туристи за летните олимпийски игри, шест провинции са засегнати от заболяването.

Препоръчва се на всички, които ще пътуват до Китай, Сингапур и Виетнам, да спазват стриктна лична хигиена, за да избегнат инфекцията, за която към момента няма ваксина.

Тя е наречена от специалистите „Болест на ръцете,, устата и храната" (Hand, Mouth and Foot Disease - HFMD). Kай-засегнати са  кърмачетата и малките деца.

Заболяването се причинява от ентеровирус 71 (EV71), който е  разпространен повсеместно. Предава се предимно при директен контакт със заразени.

Вирусът може да причини сериозно неврологично заболяване, включително менингит и енцефалит, което от своя страна може да доведе до фатален край.

Обикновено заболяването започва с температура, след което се възпаляват гърлото, езикът и венците. Появява се болка в зъбите, както и кожен обрив по дланите на ръцете и стъпалата на краката.

Към момента няма ваксина или специфично лечение, затова властите в трите засегнати страни разчитат да ограничат заразата.чрез прилагане на общи хигиенни мерки.