Дело за ваксини няма. Никой по никакъв начин не поставя под съмнение качеството, ефективността и сигурността на самите медикаменти. В това увери бившият здравен министър Петър Москов по повод обвиненията за ваксините. Той заедно с бившия си заместник Адам Персенски са обвинени за вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф".

За днешното съдебно заседание Москов посочи, че предстоят поредните разпити на свидетели. Свидетелите на прокуратурата са над 212, от портиерите до министър-председателя.

Ние сме там (в съда - б.р.) да доказваме правотата на тезата си, каза здравният министър, който няма никакви притеснения по делото.

Неговият подзащитник адвокат Менко Менков също потвърди, че дело за ваксини няма, а бившият здравен министър е трябвало да бъде награден, че е спасил имунизационния календар и е спестил над 3 500 000 лв. на България. Дарените от турската страна ваксини са по-скъпи точно с тази стойност, отколкото българската държава е дарила на турската, изтъкна адвокат Менков. Той недоумява как Петър Москов би могъл да начисли ДДС върху дарението на турските ваксини.

Бившият здравен министър е проконтролирал дейността на "БулБио" - предприятието, което е собственост на Министерството на здравеопазването, посочи адвокат Менков, чиито единствено притеснение е отношението към политиката, която е водил Петър Москов.

Москов: Разкарват ме като мечка по съдилищата

Москов: Разкарват ме като мечка по съдилищата

Смята че все едно е обвинен, че е пресякъл на зелено

Според бившия здравен министър това, което се случва на България и света в дните с коронавируса, е пример как изглежда едно общество, подредбата, сигурността му без ваксина. "Ако днес трябваше да взема отново това решение 100 000 деца да останат без ваксина заради търговския интерес на определени фирми или не, аз щях да подпиша същото решение. Нищо друго не ме интересува", категоричен бе Петър Москов.

Припомняме, Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил.дози ваксина за деца "Пентаксим" - 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв. Неимуществените вреди пък са свързани с това, че авторитетът на Министерството на здравеопазването се оронва и се създава недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Прокуратурата обвини Петър Москов за вноса на турски ваксини

Прокуратурата обвини Петър Москов за вноса на турски ваксини

Наложена е мярка "подписка"

Това определя деянието като особено "тежък случай". Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Второто обвинение на бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. Тези действия са довели до щети в размер на 110 003, 46 лв.