Да се въведе листа на чакащите пациенти, в случай че с намаляването на потребителската такса пред кабинетите на личните лекари започнат да се събират много хора.

Такава мярка беше предложена от д-р Петя Дакова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Плевен.      

„Нека обществото разбере, че  потребителската такса  няма да формира основната част от бюджета на личния лекар, но функцията й е да регулира потока от пациенти." - коментира д-р Дакова, цитирана от health.bg.

Припомняме, от днес потребителската такса за пенсионерите е един лев, а след 1 януари 2009 г. тя ще отпадне.    

Плевенските лекари възразяват срещу забавянето при изплащането на компенсациите за намалената потребителска такса.

„Ще работим, а компенсациите от 1,20 лв.на пациент, обещани от държавния бюджет, ще  получим чак на четвъртия месец. Дотогава обаче всички разходи, консумативи, заплати на медицински сестри, наеми и ред други дупки ще покриваме с лични средства." - аргументира се д-р  Дакова.

Тя призова колегите си в областта и в страната да започнат да работят според нормите на Кодекса на труда. Д-р Дакова ги прикани на всеки час  работа с компютър да почиват по 15 мин, а прегледите на пациентите си да провеждат в регламентираните 15 минути, като приемат само по един пациент в кабинета.

Според нея предстоят още фалити на малки селски практики, чиито пациентски листи са с около 1000 души.

„Колегите няма да могат да се справят и тенденцията от 2007 г. малките населени места да остават без медицинска помощ не само ще се задържи, но и ще се задълбочи." - прогнозира д-р Дакова.