Скандални данни за това как Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е работила по време на мандата на председателя й Филип Златанов изнесоха от прокуратурата.

На пресконференцията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов бяха показани записки от тайния бележник на Златанов, в които фигурира и името на президента Росен Плевнелиев. На първата му страница е записано: "Плевнелиев -> недопустимо е да стане известно".

Градският прокурор Роман Василев показа извадки от бележника, в който се оказа, че сред най-често споменаваните личности е президентът и Димана Ранкова -  съветник на Росен Плевнелиев по финансовите въпроси.

Преди да разлистят дневника от прокуратурата предупредиха, че няма да правят анализи по тези неща, а предоставиха възможност медиите и обществото сами да си направят преценка.

Ето и част от бележките, които са описани по точни дати:

„Разговор с Дянков по повод Димана Ранкова - нормално поведение";

"Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ - ЦЦ - ББ".

„В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова без президента в заглавието - > Решение за прекратяване на Плевнелиев";

„Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет";

„Кмета на Кръстева - да има конфликт";

"Да пускаме Горанов (най-вероятно става въпрос за Владислав Горанов - депутат на ГЕРБ и бивш заместник-министър на финансите - бел.ред), Захариева, Иво Маринов (зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на ГЕРБ - бел.ред.) да се преговорят дружествата";

"Илич Томински (експредседател на общинския съвет в Георги Дамяново - бел. ред.)- да се удари";

"Е. Димитров - внимание, първо трябва да се съгласува с ИФ";

"Ок - Президента - нека си стоят, да се гледа всичко";

"Е. Димитров (бивш депутат на ГЕРБ - бел. ред.)- не се бърза за цигарите";

За изданията - „Капитал" и „Дневник" са описани като вражески. „Ако има обаждане - на секундата да се звъни";

„Велкова - да се решава бързо и безболезнено"

„Кметът на Козлодуй е приключен"

„Румен Ангелов - дела - Венета Марковска (бившата зам.-шефка на ВАС, неуспял кандидат за конституционен съдия- бел.ред. )

„Кожарев - да не се занимаваме"

„Кр. Жекова - за президента, идвали да питат, да се чуя отново с ИФ"

„Бойко Великов ( дългогодишен депутат от БСП, бивш председател на парламентарната комисия "Антимафия" - бел.ред.) - санкция"

„26.02.2012 г. - Н. Зеленогорски  (бивш кмет на Плевен - бел.ред.)- да се удари, става приоритет"

„Гугушева (неуспялата кандидатка за Конституционния съд - бел.ред.) - готова за прекратяване, има положително становище на ВСС?"

„Д.Ранкова и Плевнелиев - още да чака"

„19.02.2013 г. - Самосезиране за Ангел Семерджиев. ДКЕВР - бързо!!!! - да се изкарат хората от улицата". (това е денят, в който кабинетът „Борисов" подаде оставка).

Плевнелиев: Нямам конфликт на интереси
Още...

От прокуратурата не отговориха на въпроса дали лицата с инициали Б.Б. и Ц. Ц. са съответно Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Борислав Сарафов обясни и че са разпитани десетина души, сред които и бившият гербер Емил Димитров. От прокуратурата обаче отказаха да коментират дали той е подал сигнал към тях и как въобще е започнало самото дело.

Стана ясно и че Златанов е обвинен за длъжностно престъпление. Наложена му е мярка „парична гаранция" от 5000 лева и ще бъде внесено предложение за отстраняване от длъжност.

Припомняме, на 11 юли прокуратурата образува досъдебно производство за длъжностни престъпления срещу длъжностни лица от КПУКИ. Самото разследване е започнало два дни това.
Според обвинението, въпросните лица са използвали служебното си положение, за да набавят за себе си или другиго незаконна облага.

По-късно бяха претърсени помещенията на Комисията и иззети компютърни данни и документи.
Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е имало обиск и в жилищата на Златанов в Перник и в София, откъдето също са иззети материали.

Сарафов обясни, че Филип Златанов е изпълнявал директиви за определени преписки. Сред част от констатираните нарушения са - неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата по преписките.

Става дума за манипулиране на тези преписки.Всички преписки ще бъдат проверени дали „директивите" в тефтера съвпадат с действията на комисията. От проверените 10 до момента има съвпадение на 100%. Такива са например случаите с Тодор Коларов и Емил Димитров.
За Димитров има бележка от 8 март - „Ще се удари депутатът след около месец и половина". В началото на април месец излиза и решението на Комисията за него.

Сарафов обеща, че ще бъдат разпита всички споменати имена, като допусна, че през разпит е възможно да мине и държавният глава.

„Няма пречка да разпитаме всяко едно от лицата, за да се установи какво е отношението му. Не изключваме и на някой от тях да е оказвано натиск", обясни още зам.-главният прокурор.

Самият Филип Златанов засега е отказал да дава обяснения.
От държавното обвинение отказаха да направят коментар дали президентът в случая е жертва или пък той е въздействал. „Засега не можем да кажем, направете си вие изводите", посъветва Борислав Сарафов.

Той и колегата му Роман Василев се спогледаха усмихнато и замълчаха на журналистическите питания дали човекът с инициали ИФ, с който Златанов непрекъснато се съветва е Искра Фидосова.

В една от бележките обаче е записано, че „ИФ е казала и потвърдила", което потвърждава, че става дума за жена.

Прокуратурата е установила кой е давал "директивите" на Филип Златанов, но към момента не може да го съобщи.

Имаме версии, имаме план-график, по който работим. Ще проверим и как е назначен Филип Златанов за председател на тази комисия, коментира Борислав Сарафов.