Районната прокуратура в Пловдив проверява кандидата за кмет на града от коалиция ГЕРБ-ВМРО Славчо Атанасов.

Това съобщи прокурор Зорница Таскова, цитирана от БТА.

Тя поясни, че проверката е образувана днес по сигнал на гражданин, че Славчо Атанасов е бил едновременно кмет на район "Тракия" и действащ адвокат от 2003 година досега.

"Законовият срок за оповестяването на резултата от проверката е 30 дни. Поради големия обществен интерес към този случай ще приключим проверката в най-кратки срокове и ще оповестим резултатите от нея", каза Зорница Таскова.

Тя добави още, че след като бъдат съобщени резултатите от проверката Общинската избирателна комисия ще реши как да процедира по неговия случай.

На пресконференция преди седмица предизборните щабове на ДСБ, "Гражданска сила", Коалиция граждански конвент, ОБТ, ССД, ЗНС и други партии отправиха публично питане вярна ли е информацията, че Славчо Атанасов е бил едновренно кмет на район "Тракия" и действащ адвокат.

Според представителите на тези партии и организации, ако Слави Атанасов от 1 ноември 2002 година досега е действащ адвокат, както пише в биографията му, той е нарушил Закона за адвокатурата и Етичния кодекс.

Според юристи кандидатът за кмет от коалиция ГЕРБ-ВМРО е трябвало да подаде искане за отписване от адвокатския регистър след края на 2003 година, когато е сключил трудов договор като кмет на район "Тракия".

Законът не допуска адвокатката професия да се съвместява с трудови правоотношения или държавна служба, е мнението на юристите.

От предизборния щаб на ВМРО определиха действията на опонентите на Славчо Атанасов "като поредни смешни опити на аутсайдери в кметската надпревара да обърнат внимание върху себе си".