По 30-40 мигранти минавали седмично по канала Халифакс 2. Това стана ясно от думите на говорителя на Специализираната прокуратура Сийка Милева по случая с разбитата група за трафик на мигранти.

Превежданите мигранти били предимно чужди граждани, сред които афганистанци, иракчани и пакистанци от Турция през България до Сърбия. На сръбска територия те бивали посрещани от каналджии до страни от Западна Европа. Превеждането им през граница било извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето им през гъсти гористи местности.

По думи на прокурор Милева в някои случаи са били транспортирани цели семейства. Мигрантите са предимно хора, ненавършили 16-годишна възраст от мъжки пол без никакви документи за самоличност, съобщи още тя.

Членовете на групата са предимно чужди граждани - двама български граждани, четири афганистански граждани, един сириец и един иракчанин, като последният е ръководителят на престъпната група. Някои от членовете на престъпната група са женени за българки и те са спомагали за престъпленията, обясни Милева.

Парите пробили оградата на границата

Парите пробили оградата на границата

Група за трафик на хора Иван Гешев определи като търговско дружество

В състава на престъпната група е имало изградена ясна йерархия и всеки един е имал своята роля. Едни са отговаряли за набирането и транспорта на мигрантите, други - за наставянето и прехраната им, а трети - за финансирането и извеждането от страната им, разясни прокурор Милева. Към настоящия момент няма данни дали са превеждани терористи.

Нелегалната схема, контролирана от престъпната група, е започнала от Кабул, Афганистан. Дейността се е ръководила от роднина на ръководителя на групата. Той притежавал магазин, като е установено, че там се разпределяли средствата по престъпната дейност, отбеляза прокурор Милева.

Въпросният човек организирал набирането и транспортирането на мигрантите от Афганистан през Иран до Турция, където те бивали посрещани от друго лице - също роднина, който организирал ръководството на групата на територията на Турция. Той осъществявал транспортирането на мигрантите от Турция до България чрез канал през р. Марица.

Спецпрокуратурата подхвана най-голямата престъпна група за мигранти

Спецпрокуратурата подхвана най-голямата престъпна група за мигранти

Претърсвания изземвания има в София, Ямболско и Бургаско

Когато дошли в България, мигрантите били транспортирани със специално оборудвани бусове и са били настанявани в наемани секретни квартири във "Филиповци" и "Орландовци". Те престоявали 1-2 дни, за да не бъдат заподозрени и да не се харчат средства за тяхната прехрана. Сумата, заплащана за трафик на един човек, е в размер на 8-10 000 евро.

Парите не се превеждали по банков път, а по метода хавала. Паричните средства се давали на доверен човек - хавалдар, който от своя страна предоставял съответна парола. Когато трафикираното лице пристигнело до съответното място, предоставяло паролата на друг хавалдар, който от своя страна заплащал определена парична сума на членовете на престъпната група.

В областите София, Бургас и Ямбол са извършени действия и претърсвания на 40 адреса, както и на леки автомобили. Намерени са парични средства, наркотични вещества и тефтер, в който се съдържали имена на длъжници. Повдигнати са обвинения на 8 лица за участие в престъпната група с цел превеждане на групи хора на територията на страната без разрешение на органите на властта.

Утре спецпрокуратурата ще поиска определянето на най-тежките мерки "задържане под стража" на всички обвиняеми.

Симеонов иска да се гордеем с Великата българска стена (ограда)

Симеонов иска да се гордеем с Великата българска стена (ограда)

Депутатът осигурява хеликоптер за депутати и журналисти, които да видят оградата