Починал е вторият пострадал при инцидента в "Арсенал" работник, който беше в тежко състояние след запалване в завода вчера. 46-годишният мъж бе настанен в болницата в Стара Загора с 80% изгаряния. От болницата коментират, че смъртта е настъпила малко след 2 ч. тази нощ, съобщава БНТ. Работникът е имал 10-годишен стаж в завода.

Вчера в цеха загина и 27-годишен работник. По първоначални данни причината за взрива в завода е неспазване на трудова дисциплина, коментира областният управител на Стара Загора - Гергана Микова.

Шефът на "Арсенал": Отново имаме нарушение на инструкциите за безопасност

Шефът на "Арсенал": Отново имаме нарушение на инструкциите за безопасност

Комисия разследва какво са правили работниците при работещ миксер в помещението

Разследването на инцидента продължава. Основните версии са две - или евентуална техническа неизправност, или човешка грешка вследствие на извършено нарушение на инструкциите за безопасност на работа, обяснява окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Иззети са веществени доказателства и документация, касаеща безопасността в конкретния цех, ще бъде иззета и техническа документация, допълва той.

Николай Николов: Слаба дисциплина и неподготвеност причинили трагедията в "Арсенал"

Николай Николов: Слаба дисциплина и неподготвеност причинили трагедията в "Арсенал"

Пожарът е станал за секунди, шансът за оцеляване е минимален

Първоначалният оглед сочи, че по неустановени причини е възникнало запалване, самите химически смеси, които служат като състав на димни боеприпаси, са се възпламенили. Възникнало е едно спонтанно изгаряне на тези химически смеси, затова и са загинали лицата, обясни Атанасов.

Прокуратурата влезе  след инцидента в "Арсенал"

Прокуратурата влезе след инцидента в "Арсенал"

На място е и административният ръководител на прокуратурата Дичо Атанасов

В хода на огледа се установи команден пункт, който е в друго помещение, но днес ще установяваме дали и при какви обстоятелства е трябвало работниците да влизат там, коментира окръжният прокурор.

Непрекъснато се извършват проверки на територията на предприятието, обяснява областният управител на Стара Загора.

През последните две години Инспекцията по труда е извършила над 100 проверки в завод "Арсенал" за последните 2 години. Констатирани са 463 нарушения, 80 % от тях са за нарушение на трудовата дисциплина и са съставени съответните предписания.

Човек загина при инцидент в завод "Арсенал"

Човек загина при инцидент в завод "Арсенал"

Към мястото на инцидента са насочени пожарни, линейки и полиция