Комплексни са причините за трагедията в завод "Арсенал". Това заяви пред bTV началникът на национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" главен комисар Николай Николов.

Припомняме, в сряда в оръжейния завод "Арсенал" при взрив почина един работник, а по-късно в болницата издъхна и неговият колега, който беше с 80% изгаряния.

Човек загина при инцидент в завод "Арсенал"

Човек загина при инцидент в завод "Арсенал"

Към мястото на инцидента са насочени пожарни, линейки и полиция

Възможно е да са и двете причини - неспазване на правилата и неподготвеност на хората, смята шефът на пожарната. "Ние казваме, че е неспазване на технологичната дисциплина - дали е човешка грешка, дали е нещо друго - най-вероятно е това", каза главен комисар Николов.

Обучението на кадрите е изключително важно, заяви пожарникар №1 и даде пример с това, че сега 26 огнеборци са изпратени в Западна Европа да се обучават на съвременни практики.

На въпрос дали не е необходимо оръжейниците да бъдат по-добре подготвяни, шефът на пожарната обяви, че от Инспекцията по труда може да бъде изведено като проблем и недостатъчната подготовка на хората, които се наемат на работа.

"Обучение, обучение, обучение - най-сериозният капитал", препоръча Николов.

Почина и вторият работник, обгорял в "Арсенал"

Почина и вторият работник, обгорял в "Арсенал"

Човешка грешка или техническа неизправност са основните версии за злополуката

В случая в "Арсенал" е имало бурно горене с много високи температури. "За секунди става всичко, шансът да оцелеят е много малък", заяви той. При подобни случаи най-важното е да се свържем с инженеро-техническия персонал - хората, които знаят какво се прави в това производство. В "Арсенал" имат служебна пожарна, това е ведомствена пожарна.

В някои от големите заводи има такива ведомствени пожарни - "Асарел Медет", ЛУКоил и др. Големите комплекси - моловете, имат назначени хора, които се грижат за противопожарния ред. Всяка държавна структура може да каже: "Няма пари, няма хора". Справяме се с доброволчество, допълни Николов.

Шефът на "Арсенал": Отново имаме нарушение на инструкциите за безопасност

Шефът на "Арсенал": Отново имаме нарушение на инструкциите за безопасност

Комисия разследва какво са правили работниците при работещ миксер в помещението

Той увери, че се отказали от закриване на по-малки пожарни служби и ще бъдат назначени 250 огнеборци.

Припомняме, преди месеци имаше идея да бъдат закрити пожарните в зимните курорти Банско и Пампорово след края на активния туристически сезон.

В Пампорово си искат пожарната

В Пампорово си искат пожарната

Искат да закрият пожарната, защото няма достатъчно служители