Изяснена е самоличността на жертвите при пожара в жилищния блок във Варна. Това заяви окръжният прокурор на града Красимир Конов пред bTV.

"Разполагаме с доказателства, които могат да бъдат счетени като косвени и касаят самоличността на жертвите. Изчакваме заключението на ДНК експертизата", обясни той. 

Взрив в блок във Варна - един загинал и 7 души в болница
Обновена

Взрив в блок във Варна - един загинал и 7 души в болница

Изяснява се причината за инцидента

Жертвите са намерени в два съседни апартамента, във всеки по едно тяло. Двата апартамента са напълно унищожени - срутени са преградните стени.

Припомняме, преди дни двама души загинаха при експлозия и пожар в жилищен блок във Варна. В болница бяха три деца и възрастна жена. Няколко семейства са настанени в общински жилища. Причините за взрива все още се изясняват.

"Наясно сме с характеристиките на вриза - той е от т. нар. обемни взривове, които могат да бъдат причинени от концентрация на лесно запалими вещества в затворено помещение", заяви прокурор Конов. 

По думите му концентрацията им трябва да бъде доста голяма, за да предизвика този взрив.

Огледите продължават и днес с участието на специалисти по взривно дело, но всички данни до момента говорят за обемен взрив, при който няма изявен епицентър.

"Все още не е ясно кой е извършителят, разследват се няколко версии. Може да се каже, че в жилището е имало лесно запалими вещества, но все още няма потвържение дали е имало взривни вещества или не", допълни прокурор Красимир Конов. 

Няма следа от мъжа, обвинен за взрива във Варна

Няма следа от мъжа, обвинен за взрива във Варна

Веселин Димитров е бивш полицай

Малко по-късно стана ясно, че второто тяло, открито в кооперацията е 66-годишният бивш полицай Веселин Димитров. 

66-годишният бивш полицай е втората жертва на взрива във Варна
Обновена

66-годишният бивш полицай е втората жертва на взрива във Варна

При инцидента е загинала и 53-годишна съседка