Министърът на правосъдието Надежда Йорданова подписа днес допълнителен протокол към Конвенцията за престъпления в кибернетичното пространство на Съвета на Европа по време на Международна конференция в Страсбург.

Хакери атакуваха сайта на КЕВР

Хакери атакуваха сайта на КЕВР

Интернет страницата на регулатора временно не работи

"Подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства е въпрос от голямо значение за наказателното производство. Повече от 80% от всички наказателни производства изискват събиране на електронни доказателства. В значителен брой случаи такива данни са необходими, за да помогнат правоприлагащите и съдебните органи да доведат усилията си до успешен резултат", заяви Йорданова. Тя допълни, че статистическите данни показват, че повече от половината от всички разследвания се нуждаят от трансграничен достъп до електронни доказателства. "Интернет създаде условия за избягване от правосъдието. Консолидиран отговор се очаква дълго от нашите съдебни и правоприлагащи колеги за пряко и експедитивно сътрудничество между тях и доставчиците на услуги", каза Йорданова. В словото си тя подчерта, че една трета от държавите, ратифицирали Конвенцията, са от всички континенти, не само от Европа.

Зачестили са киберпрестъпленията и случаите на домашно насилие през 2021 г.

Зачестили са киберпрестъпленията и случаите на домашно насилие през 2021 г.

МВР сочат като причина коронакризата

Протоколът цели подобряване на сътрудничеството между съдебните органи във връзка със събирането и достъпа до електронни доказателства за целите на наказателния процес и създава по-голяма правна сигурност по отношение на условията, при които доставчиците на услуги могат да отговарят на непосредствени искания за предоставяне на данни, съобщиха от правосъдното министерство.

Хакери от чужбина атакували "Български пощи", няма изтекли лични данни

Хакери от чужбина атакували "Български пощи", няма изтекли лични данни

Пенсиите ще се изплащат само в станциите по местоживеене

От ведомството уточняват, че прякото сътрудничество с доставчиците на услуги се изразява в два типа мерки: предоставяне на информация за регистрация на име на домейн и на данни за абонати на услуги. Същевременно протоколът включва и разпоредби от традиционен тип за оказване на сътрудничество между компетентните органи на договарящите страни. По този ред ще се прилагат две процедури - за изпълнение на заповед за бързо предоставяне на данни за абоната и на трафични данни, както и специална процедура за бързо разкриване на съхранени компютърни данни в спешни случаи.

По рано днес Йорданова подписа и Протокол за заплащане на доброволни вноски от страна на България в полза на Венецианската комисия и Европейския съд по правата на човека.