От Министерския съвет ще внесат в Народното събрание законопроекта за промяна в Закона за съдебната власт, насочена към увеличаване на независимостта и по-добро функциониране на звеното на Европейската прокуратура в България.

Това обяви след заседанието на Министерския съвет правителственият говорител Лена Бориславова

Оглавяваната от Лаура Кьовеши Европрокуратура започва работа на 1 юни

Оглавяваната от Лаура Кьовеши Европрокуратура започва работа на 1 юни

Ще разследва престъпления срещу бюджета на ЕС (еврофондовете)

Тя посочи - досега в дейността на звеното, чиято функция е да разследва злоупотреби с евросредства, имало редица дефицити и било изправено пред бюрократични спънки.

Бориславова изчете и становище на Европейската прокуратура, в което въпросните промени биват окачествявани като "наложителни и необходими".

Ще бъде обособена отделна администрация и ще бъде подсигурено необходимото финансиране на Европрокуратурата у нас, ще има и самостоятелно секретно деловодство, а държавата ще подсигури необходимата за целта сграда, даде повече подробности правосъдният министър Надежда Йорданова

Йорданова и Кьовеши не са разговаряли за Гешев

Йорданова и Кьовеши не са разговаряли за Гешев

Йорданова обясни, че е разговаряла сутринта с Кьовеши за изменения в Наказателния кодекс

"В хода на общественото обсъждане единственото отрицателно становище дойде от Прокуратурата на Република България. Бяха посочени два аргумента - това противоречало на регламента за Европейската прокуратура и след това, че противоречи на Конституцията на Република България. Това не е така, чухте становището на Европейската прокуратура, а що се отнася до Конституцията, можем да заявим, че не се нарушава нито една конституционна норма", подчерта министърът.

И още едно от решенията на кабинета в правната сфера от днес изтъкна Бориславова - ще бъде подписан меморандум за сътрудничество с Базелския институт за добро управление. Целта - изграждане на по-добри кадри за системата и по-добра борба с корупцията. 

Рашков обясни на Кьовеши закриването на спецправосъдието

Рашков обясни на Кьовеши закриването на спецправосъдието

Г-жа Кьовеши оцени високо работата на МВР до момента

На въпрос за дадената заявка от главния прокурор, че институцията, която той оглавява, извършва проверка по сигнала на превозвачите срещу транспортния министър Николай Събев и по хакерската атака срещу "Български пощи" и че ще бъдат викани министри на разпит, Лена Бориславова заяви:

"Както знаете, това няма да изключение за българската прокуратура в този мандат на правителството. Така че ние ще сме готови да съдействаме по всякакъв начин за разкриване на всякакви проблеми и престъпност."

Прокуратурата нищи Български пощи

Прокуратурата нищи Български пощи

Проверяват за длъжностни и компютърни престъпления, свързани с хакерската атака

Министерският съвет одобри проект на Меморандум за разбирателство между Правителството на Република България и Базелския институт за управление.

Базелският институт за управление е независима организация с нестопанска цел, чиято основна мисия е да подпомага глобалните усилия за предотвратяване и борба с корупцията и за укрепване на управлението. Организацията е учредена през 2003 г. със седалище в гр. Базел, Швейцария.

Документът предвижда сътрудничество в три основни направления: изграждане на капацитет за подбор на служители на правоприлагащите органи и други разследващи органи с цел постигане на по-ефективно разследване,

проследяване на активи и събирането на такива от незаконна дейност; предоставяне на консултантски услуги относно проследяване на съмнителни активи, които биха могли да са резултат от корупция;

преглед с цел установяване на основните пречки в настоящата верига за противодействие на корупцията и структурни дефицити и предлагане на възможни решения.