Над 2000 полицаи от СФСМВР излязоха на протестно шествие с искане за по-високи заплати. Сборният пункт бе градинката пред ведомството.

"Искам да разследвам, развържете ми ръцете", плакат с този призив носеше полицай. Исканията ни остават същите, обясни синдикалистът Валентин Попов.

Валентин Радев: И ние, и те искаме увеличаване на заплатите

Валентин Радев: И ние, и те искаме увеличаване на заплатите

Според МВР шефа по-важно е увеличението на полицейските пари да е трайно

Полицаите настояват за 15% ръст на заплатите още от тази година. За увеличение от 2018 г. те тепърва ще преговарят. Настояваме за спешни изменения в Закона за МВР, последвани от нов закон, коментира Павлов. Искаме увеличение тази година, настоя той като поясни, че и 15% ръст няма да са достатъчни, за да се почувстват служителите на реда достойно.

Подкрепа полицейския протест получи от вечния протестиращ Йоло Денев, който оглави шествието с лозунг Революция. Шествието стигна до МФ.

Там пръв Йоло Денев се сети да скандира "Оставка". Полицаите му пригласяха само със свирки и вувузели. След призив от Валентин Попов полицаите да кажат, каквото имат на Владислав Горанов, финансовият министър бе задочно освиркан, тъй като не бе във ведомството.

Полицаите излизат на протест отново

Полицаите излизат на протест отново

Ръководството на МВР не може да увеличи заплатите със задна дата

Веднага след това полицаите шестваха до парламента. Заради протеста на служителите на реда част от столичните улици бяха блокирани за движение на автомобили. Това пък се оказа добре дошло за пешеходците. Полицаите развяваха трибагреника, както и знамето на синдикалната организация.

Припомняме, че това не е първият протест на полицаите. На професионалния празник служителите на МВР отново протестираха. 

На митинга от 5 юли служителите в системата на МВР негодуваха срещу ниските си възнаграждения. Тогава се акцентира и върху проблема суниформите на полицаите. Органите на реда посочиха, че задълженията на полицаите не спирали да се увеличават, но възнагражденията си оставали същите.

Валентин Радев не разбира протеста на полицаите

Валентин Радев не разбира протеста на полицаите

Иначе Валентин Радев щял да реши проблема със заплатите

На 18 юли полицаи пак се събраха пред храма "Св. Седмочисленици" в София. Последваха протести във ВарнаДобричГоце Делчев, Бургас, Благоевград и Перник. 

Според позицията на синдикатите бюджетът на министерството за 2018 г. трябва да бъде увеличен сериозно, защото това било от спешните мерки, които трябва да се предприемат, за да се гарантира сигурността на българските граждани.