Районна прокуратура-Плевен е привлякла към наказателна отговорност полицая, който простреля 19-годишен младеж. Това се е случило още на 7 юни, но от прокуратурата в Плевен пуснаха едва днес прессъобщение за това. 

Служителят на МВР е обвинен за това, че на 6 юни в Плевен, в качеството на полицейски орган и по повод изпълнение на службата и функциите му, възпроизвел изстрел с огнестрелно оръжие, с което причинил средна телесна повреда на С.Д.- престъпление по чл. 131, ал.1, т.2 от НК.

За това престъпление законът предвижда наказание от 2 до 10 години лишаване от свобода.

Оказва се обаче, че полицаят все пак не е задържан въпреки повдигнатото обвинение. Спрямо него е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева.

Действията по разследване на извършеното престъпление продължават под надзора на Районна прокуратура-Плевен.

Полицейската стрелба в Плевен - повече и по ред въпроси

Полицейската стрелба в Плевен - повече и по ред въпроси

Свидетелствата на приятелите на простреляния младеж

По-рано през деня News.bg се свърза с говорителя на Окръжната прокуратура Диана Илиева с молба да бъде уточнено дали вече има повдигнато обвинение, както бе обещано от административния ръководител още миналата седмица. Оказва се, обвинение е повдигнато още на 7 юни, но прокуратурата съобщи за него едва днес, 11 юни, следобед.

По думите на Илиева полицаят не е задържан по преценка на наблюдаващия прокурор и "за да бъде законосъобразна мярката". Макар практиката да показва, че при повдигнато обвинение следва задържане за 72 часа, то при този случай не било необходимо.

"Всеки случай е строго индивидуален и не могат да се слагат под общ знаменател", обясни говорителката.

Полицаят в Плевен стрелял с лично оръжие, колата - без знаци на МВР

Полицаят в Плевен стрелял с лично оръжие, колата - без знаци на МВР

Униформеният не е задържан - съдействал по разследването

Припомняме, че на брифинг миналата седмица директорът ГДНП Атанас Илков призна, че полицаят е действал неправомерно. Той е стрелял с лично оръжие, което има право да носи, но не и да използва при изпълнение на служебните си задължения.

Униформеният е отстранен от работа, но и в началото на разследването не е бил задържан. Причината - оказал пълно съдействие по образуваното досъдебно производство и нямало опасност да се укрие.

Извършва се проверка и по дисциплинарен ред, която ще бъде безпристрастна, увери и шефът на ОДМВР-Плевен Живко Ламбов.

Има и разминаване във версиите. Едната е на групата младежи- общо четирима на брой, без пострадалия. Другата е на полицаите, които оказва се, са били четирима в служебния цивилен автомобил.

По данни на МВР полицаите са извършвали оперативно-издирвателни действия, като в момента на инцидента са се прибирали към Областната дирекция.

Двата автомобила са се засекли на булевард в Плевен. По показанията на полицаите е имало легитимация, докато по показанията на младежите полицаите не са се представили. По думите на Атанас Илков ясна легитимация с карта е задължителна.

Безспорно за МВР обаче е, че автомобилът на младежите е потеглил от мястото, където са спрели двете коли. След това е възпроизведен и изстрела.

Прокуратурата разследва случай на стрелба по 19-годишен от полицейски служител

Прокуратурата разследва случай на стрелба по 19-годишен от полицейски служител

Образувани са вътрешна проверка и следствено дело