Има данни за полицейски служител, жена, съпричастна или присъствала на жестоката катастрофа от 5 юли, взела живота на две млади жени. Това потвърди на пресконференция в Министерски съвет, на която взе участие и премиерът Кирил Петков, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. По-рано днес в медиите се появи информация, че става дума за служителка от Първо РПУ в столицата на име Симона Радева, която е укрила Георги Семерджиев в часовете след катастрофата.

"Още вчера казах, че за нас е известно участието или присъствието на жена в момента, когато е станал инцидентът и предстои установяването й. Днес вече това е известно - да, тя е служител в едно от районните управления в столицата, има отношения с този Семерджиев, какви са точно предстои да се уточни. Ще установим какви са нейните връзки в тази посока, защото знаете, че са открити предмети, атрибут на полицаите - синя лампа, палка", каза Рашков.

МВР шефът обаче не потвърди, че именно въпросната служителка е укрила Семерджиев. Не потвърди и дали адресът, на който той бе задържан в сряда на ул. "Горски пътник" в кв. "Лозенец" е нейният дом.

Установявайки обаче, че въпросната служителка е замесена в случая, се оказало, че си е била взела отпуск. Вътрешният министър строго отсече, че не отива на служители на МВР да влизат в такива отношения с хора от криминалния контингент - какви отношения по-конкретно той не уточни.

Семерджиев обвинен, не казват тестван ли е вече за наркотици

Семерджиев обвинен, не казват тестван ли е вече за наркотици

85-те контролни точки са му отнети преди 2014 г.

МВР имат данни и за друга свидетелка, била на мястото на инцидента. В хода на пресконференцията Рашков обаче получи съобщение, че въпросната свидетелка не се е явила на разпит, макар и да е била привикана.

На 11 юни Семерджиев пък е бил спрян за проверка от екипи на КАТ, но е успял да избяга. Фалшивата му швейцарска шофьорска книжка останала в полицаите. Не били предприети обаче никакви действия, довели до реален резултат.

Полицайка седяла до Семерджиев и му помогнала да се скрие

Полицайка седяла до Семерджиев и му помогнала да се скрие

Източници от разследването разкриват нейното име

"Разпоредил съм детайлно да се изясни как се случва така, че когато полицаи спират водач на МПС, той успява да избяга от проверката. Това е озадачаващо и за нас. И затова днес едно от моите разпореждания бе това да се разясни в детайли - кои са били служителите, спрели го за проверка, какво точно са извършили, как се е случило така, че той е успял да избяга, дали са го преследвали, докъде и как, дали след това са били проверявани камери, с какво МПС е бил, с какви номера е било това МПС. Бъдете убедени, че в момента, в който бъдат направени тези изводи и ако те подсказват за неспособност да се упражняват полицейски правомощия, ще направя като министър всички възможно да се разделя с тези служители", закани се Рашков.

Семерджиев обвинен, не казват тестван ли е вече за наркотици

Семерджиев обвинен, не казват тестван ли е вече за наркотици

85-те контролни точки са му отнети преди 2014 г.

Освен това - детайлно ще бъдат проверени всички случаи от последните 16 години, в които Георги Семерджиев е бил спиран за проверка, и ако бъдат установени нарушения, наказания отново ще има, обеща още вътрешния министър.

Семерджиев също така преди време е бил арестуван с половин килограм марихуана и сходно количество кокаин, като е бил осъден на 8 месеца, но след споразумение с прокуратурата. Никакъв контрол не е извършен върху него след изтичане на присъдата, заради разминаване на официален адрес и адрес, на който Семерджиев действително живее. Това също ще бъде проверено. Бойко Рашков потвърди и че към момента на инцидента Семерджиев е бил свидетел по дело за организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Припомняме, в късната вечер на 5-ти юли шофирайки с висока скорост Георги Семерджиев помете две млади жени на тротоар на едно от централните кръстовища на София. След катастрофата избяга от мястото и се укрива до ранния следобед на следващия ден, когато бе арестуван в състояние, както следователят Ясен Тодоров обяви, "адекватно, колкото да се обади на майка си". В автомобила, макар и разцепен на две, са открити полицейска палка и синя сигнална лампа.