От един от шестте полицейски синдикати настояват за спешни мерки, които да гарантират физическата неприкосновеност на полицаите. Искат да се определи зона за сигурност, която ако бъде нарушена, то представителите на държавата, в лицето на полицията, да имат право да се защитят със всички позволени от закона средства.
Тази позиция изразиха от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) в отворено писмо.

Припомняме, 24-годишна полицайка бе ранена от бомбичка докато охраняваше дербито Левски-ЦСКА. Едното й око е сериозно засегнато.

Зрението на ранената полицайка е застрашено
Обновена

Зрението на ранената полицайка е застрашено

Жената беше ранена от бомбичка при вчерашния мач

Колегите й изразяват своята пълна подкрепа. От синдикалната организация са силно притеснени за увеличаването на броя на пострадалите полицаи заради умишлени действия на граждани срещу тях и грубо незачитане на законовите норми.

От СФСМВР настояват за по-строги санкции спрямо всички лица, демонстриращи агресия и/или неуважително отношение спрямо органите на реда.

Тези мерки са необходими и изключително спешни, не само защото ще защитят живота на полицейските служители, но и защото българските граждани очакват да имат полиция, която има реални права и защита и може да действа в рискови ситуации, така че да гарантира тяхната сигурност и безопасност. Подобна реакция може да бъде очаквана и удовлетворена само и единствено от представители на органите на реда, чиято неприкосновеност като представители на държавата е гарантирана, се казва в писмото на полицейския синдикат.

От браншовата организация обобщават, че подобни действия са удар не само върху авторитета на МВР, но и резултат от много, проведени във времето, неуспешни политики и реформи. Тези реформи са имали за цел да защитят правата на гражданите. Те не са предвиждали защита на правата и живота на полицаите.

Пробация за мъж, заплашвал полицайка в Самоков

Пробация за мъж, заплашвал полицайка в Самоков

Осъденият трябва да се среща с пробационен служител два пъти седмично

От Синдикалната федерация на МВР вярват, че за защита на полицаите е необходима само политическа воля на народните избраници.

В цял свят задействането на самоделно взривно устройство на многолюдно място се приема за тероризъм. И ако в конкретния случай очевидно хулиганските подбуди не ни позволяват да определим деянието като терористичен акт, то категорично може да се каже, че подобни прояви са част от ширещ се по стадиони и улици терор. Според полицейския синдикат той е насочен не срещу конкретната жертва като пострадалата ни колежка. Насочен срещу закона, морала, срещу цялото общество. Срещу този терор обществото и институциите трябва да са единни.

МВР е отговорно за смъртта на Емил Шарков, обяви Петко от Лясковец

МВР е отговорно за смъртта на Емил Шарков, обяви Петко от Лясковец

Според стрелеца действията му били "неизбежна отбрана"

Само някои от случаите, при които полицаи са станали обект на посегателство:

На 12 април простреляха полицай при операция на МВР близо до град Луковит, област Ловеч, съобщи МВР. Спецоперацията срещу наркоразпространение в района на село Петревене се провежда под наблюдението на прокуратурата.

На 6 февруари 2018 г. полицай получи мозъчно сътресение след удар. Той бе в болница след като четирима мъже нападнаха полицейски екип в град Златарица. Служителите на реда са отзоваха на сигнал за ругатни и ритници по колата на млада жена. Пристигналият полицейски екип от управлението в Елена е нападнат от четиримата хулигани на възраст от 25 до 33 години. По-късно прокуратурата обвини двама за побоя над полицай и над гражданин.

Месец по-рано, на 25 януари мъж и жена са удряли с дървени колове полицаи в село Дисевица. Инцидентът е станал около 7 часа сутринта. Побойниците са 24-годишен мъж и 27-годишна жена, които са задържани.

На 4 април инспектори от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" са отишли на проверка на акцизни стоки в столичния кв. "Люлин". Там били нападнати с метална пръчка от жена. На 11 април прокуратурата внесе обвинителния акт в съда.

Преди четири години - на 14 март 2014 г., при спецоперация в Лясковец бе застрелян антитерористът Емил Шарков. В ранните часове полицаите са изпратени срещу барикадирал се в къщата си 53-годишен мъж. Шарков почина, а трима негови колеги бяха ранени. 40-годишният Емил Шарковпочина навръх рождения си ден.

Три години по-късно - на 21 август 2017 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решение на Апелативния съд във Велико Търново срещу Петко Петков от Лясковец. Решението за доживотен затвор не подлежи на обжалване, съобщават от ВКС.

Делото пред ВКС е образувано по жалби на подсъдимия и защитата му срещу решение на Апелативния съд с искане за неговата отмяна и връщане на делото за ново разглеждане, както и за определяне на по-леко наказание.