Полиция извършва проверки в населените места в област Монтана във връзка с данните за ръст преди местните избори на 29 октомври на регистрациите и заявленията за гласуване по настоящ адрес и за адреси със стотици регистрирани. Заповед за проверката е издадена от областния управител Ивайло Антонов, съобщи БНР.

Проверките обхващат 37 населени места. Адресни регистрации по настоящ адрес в областта няма само в община Вълчедръм няма регистрация по настоящ адрес. По думите на Антонов от днес полицаи посещават посочени при регистрациите адреси днес във всяко селище. Проверява се дали конкретен имот е обитаем, дали има живущи в него, кога са извършени регистрациите. "Извадили сме от служба ГРАО всички конкретни адреси, които, така да се каже светват в червено в системата. Били са 0 на един адрес, сега са 6 или 7 човека. Това ще бъде проверено на място", обясни областният управител на Монтана.

Проверките в областта трябва да бъдат извършени в срок до 3 дни. Ивайло Антонов се надява, ако бъдат констатирани нередности, дерегистрацията на нарушителите да бъде извършена преди изборите, за да минат те "честно и спокойно".

По данни на главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) в област Монтана най-значително е увеличението на регистрациите в селата Сливовик, Киселево, Долна Рикса, Кобиляк, Горно Озирово и Горна Лука.

Риск от манипулации вижда Цеков в "демографските аномалии" с нови избиратели преди вота

Риск от манипулации вижда Цеков в "демографските аномалии" с нови избиратели преди вота

Топката е в областните управители, нарушителите могат да останат без избирателни права