В Шуменско беше проведена специална полицейска операция за опазване на обществения ред и гарантиране на политическите права на гражданите, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Целта на операцията е противодействие на престъпността и осъществяване на превантивна дейност по време на изборите.

Екипи на Областната дирекция на МВР и жандармерийско управление от Варна извършиха проверки във Велики Преслав. На пропускателните пунктове, разположени на входовете и изходите на града, бяха инспектирани водачите на 54 моторни превозни средства и проверени 68 души.

"Икономическа полиция" извърши инспекции на 14 търговски обекта и проверка на четирима криминално проявени лица. В резултат на тези действия бяха наложени 36 глоби с фиш и съставени 10 акта за установени административни нарушения, съобщиха от пресцентъра на полицията в Шумен.

Операцията ще продължи до края на изборния ден и обхваща цялата област Шумен. Основните цели са предотвратяване на нарушения и престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и противодействие на конвенционалната престъпност и незаконната търговска дейност.

За осигуряване на реда и безопасността по време на изборите, над 400 служители на МВР ще бъдат ангажирани с охраната на изборните секции в Шуменско. Общо 252 машини за гласуване се транспортират към избирателните секции под полицейска охрана.

Прокуратурата е образувала 93 досъдебни производства за изборни нарушения

Прокуратурата е образувала 93 досъдебни производства за изборни нарушения

Върховната прокуратура е създала дежурно звено от прокурори и служители, които събират информация от цялата страна.