На територията на СДВР е проведена специализирана полицейска операция срещу нарушения и престъпления, свързани с акцизни стоки. Част от нея е акция с кодово име "Цигарите".

Освен служителите на Столичната дирекция в операцията в София са участвали НАП, Агенция "Митници" , ДВСК и служители на Транспортна полиция. Извършена е проверка в магазини, павилиони, тържища, складове на територията на Женския пазар и на стоковите борси "Зимница" и "Слатина".

Проверена са и 42-ма разносни търговци. Иззети са общо 2556 кутии цигари, 14 с пурети и 8 пакета тютюн без акцизен бандерол. Намерени са 1441 бутилки алкохолни напитки, които били със стар бандерол и близо 116 литра наливен алкохол.

В столичния квартал „Надежда 1" в три гаражни клетки, обединени като склад са намерени 40 мастербокса цигари. Открити са 60 000 евро. Паралелно се извършваха обиски и претърсвания в Световрачане в частни адреси на собствениците на "склада".

Констатирани са 50 нарушения, образувани са 18 досъдебни производства и три преписки в поделенията на СДВР.

Данъчните и митнически служители са съставили 29 акта за установени административни нарушения.

По-късно на брифинг в МВР Министър Цветанов заяви, че полицията в Благоевград е започнала обиски по местата, зареждани с цигари, доставяни от София.
Според участници в операцията става дума за цигари, произведени в Китай, имитиращи българско производство.

Цветанов уточни, че всички пазари и тържища в София се проверяват, за да бъде пресечена контрабандата на цигари и алкохол.

Запитан защо МВР трябва да контролира търговията на цигари без бандерол, при положение, че те влизат през границата и затова би следвало да отговаря „Агенция Митници", Цветанов призна, че все още има какво да се желае за подобряване на съвместната работа на МВР и Агенцията. Той допълни, че предстоят двустранни работни срещи с ресорните министри на Молдова, Румъния, Сърбия и Македония.