По неофициални данни, в България живеят около 500 000 души с вируса на хепатит, като голяма част от тях не знаят за своето здравословно състояние. Причината е липсата на ясни симптоми за заболяването, съобщават от Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист".

Ето защо провеждането на публични скринингови акции е от изключително значение, тъй като те дават възможност на максимално голям брой хора по бърз и достъпен начин да установят своя статус, а ако са заразени - да им бъдат оказани съдействие и подкрепа за подобряване на здравословното им състояние, допълват експертите.

Болните от хепатит са 10 пъти повече от тези със СПИН в световен мащаб, което прави около 500 милиона души, живеещи с вируса на хепатит В и хепатит С, съобщават още от „Хепасист" и допълват, че хепатит В и хепатит С могат да доведат до хронично възпаление на черния дроб - хроничен хепатит.

Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения: ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и хепатит С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

Във връзка със Световния ден за борба с хепатита - 28 юли, от сдружението организират безплатни скринингови изследвания за хепатит B и C във Варна, Кърджали и Хасково.

Във Варна акциите ще се проведат на 28 и 29 юли между 8:00 и 14:00 ч. в клиничната лаборатория на МЦ „Св. Климентина" към ДКЦ 1 (бул. "Съборни" 40).

Акциите по безплатно изследване за Кърджали ще се състоят от 08:00 ч. до 14:30 ч. в дните 28, 29, 30, 31 юли в клиничната лаборатория на етаж 2 в ДКЦ 1 (бул. „Тракия" №19).

В Хасково изследванията ще се провеждат на 28 юли от 12:30 до 17:00 ч. в клиничната лаборатория на етаж 2 в ДКЦ 1 (пл. „Градска болница" №1).

От „Хепасист" информират още, че няма ограничения за консумацията на храна и напитки преди изследването.