Апелативен съд - Варна потвърди първоинстанционната присъда на мъжа от Добрич, убил чичо си след пиянска свада. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

С.П. бе признат за виновен, че на13.10.2021г. в Добрич умишлено е умъртвил Б. П. На първа инстанция обвиняемият получи наказание от 11 години "лишаване от свобода".

Подсъдимият и жертвата били племенник и чичо. Двамата често консумирали алкохол. На 13.10.21 г. между тях възникнал спор за имоти. С.П. нанесъл удари с юмруци по лицето на пострадалия и го улучил с бутилка от водка в главата. След това обвиняемият забил няколко пъти главата на чичо си в пода.

При пристигането си в апартамента роднина сигнализирал на тел. 112. Екип на Бърза помощ констатирал, че пострадалият е починал. Причина за смъртта му е черепно-мозъчна травма. В кръвта на подсъдимия били установени 2,34 промила алкохол.

Според прокуратурата деянието е извършено при условията на пряк умисъл. Прекият умисъл се доказва с многобройните удари и упражнената сила, локализирането на уврежданията в областта на главата, интензитета на нападението. Юридическите заключения на първостепенния съд са изцяло споделени от въззивната инстанция.

Според Апелативен съд - Варна размерът на наказанието е бил правилно определен, с превес на смекчаващите отговорността обстоятелства. 11 години лишаване от свобода ще изпълнят целите на наказанието, предвидени в Наказателния кодекс: да се отнеме възможността на подсъдимия да върши други престъпления, да му се въздейства предупредително и превъзпитателно.

Присъдата подлежи на обжалване пред ВКС.

Мъжът, убил чичо си в Добрич, най-сетне се изправя пред съда

Мъжът, убил чичо си в Добрич, най-сетне се изправя пред съда

Прокуратурата разследва убийството година и половина