Потвърдиха двегодишната условна присъда на гинеколожката от тетевенската болница Нина Байчева, предава кореспондентката на БНР.

Присъдата е потвърдена от Великотърновския апелативен съд.

Припомняме, че Байчева е обвинена за смъртта на новородено. Инцидентът стана на 22 април 2015 г. в болницата в Тетевен. В тежко състояние новороденото беше откарано по спешност в болница в Плевен, където почина два дни по-късно. Обвинението срещу д-р Байчева е, че поради немарливост при водене на раждане на Наташка Габровска, като дежурен акушер-гинеколог е нарушила Закона за здравето и правилата за добра медицинска практика.

Според обвинението Байчева е използвала лекарствен продукт "Окситоцин" с голяма концентрация и е форсирала въвеждането му на родилката. Освен това не е проследила, не е разпознала и не е диагностицирала състоянието на родилката. По непредпазливост е причинила смъртта на детето на Габровска.

Апелативните магистрати във Велико Търново отмениха постановеното от Ловешкия окръжен съд наказание за правото на д-р Байчева да упражнява лекарска професия за срок от две години.

Те решиха да я лишат да упражнява професия единствено като акушер-гинеколог.

Решението на апелативните магистрати може да се обжалва пред Върховния касационен съд.