Гинекологът от Тетевенската болница Нина Байчева отказа да говори пред съда в първия ден след даването на ход на делото в Ловешкия окръжен съд.

Нина Байчева е обвинена, че при водене на раждане е причинила смъртта на новородено. Инцидентът стана на 22 април 2015 г. в болницата в Тетевен.
В тежко състояние новороденото беше откарано по спешност в болница в Плевен, където почина два дни по-късно.

Обвинението срещу д-р Байчева е, че поради немарливост при водене на раждане на Наташка Габровска, като дежурен акушер-гинеколог е нарушила Закона за здравето и правилата за добра медицинска практика. Според обвинението Байчева е използвала лекарствен продукт "Окситоцин" с голяма концентрация и е форсирала въвеждането му на родилката. Освен това не е проследила, не е разпознала и не е диагностицирала състоянието на родилката. По непредпазливост е причинила смъртта на детето на Габровска.

Родителите на починалото новородено внесоха частичен граждански иск за 20 хиляди лева срещу лекарката.

Те присъстваха в залата, като Наташка Габровска заяви пред журналисти, че утре би трябвало да е рождения ден на детенцето й, а тя ще ходи на гробища.Тя все още се намира в психологически шок и изпитва страх от забременяване.

Според Габровска лекарката е виновна, защото е допуснала серия от грешки и нарушения. По време на днешното заседание в съда се разпитват свидетели и вещи лица. 

Д-р Нина Байчева отказа да коментира случилото се и обвиненията срещу нея и заяви, че ще говори след като приключат всички разпити.