Окръжната прокуратура в Ловеч е внесла обвинителния акт срещу доктор Нина Байчева, акушер-гинеколог от болницата в Тетевен.

Обвинението е за причиняване на смърт на новородено поради немарливост. Престъплението е по чл. 123, ал 1, 2 от Наказателния кодекс.

Припомняме, случаят е от април месец 2015 година в отделението по „Акушерство и гинекология” в болницата „Д-р Ангел Пешев” в гр.Тетевен. 

След като случаят излезе в медиите агенция „Медицински одит" започна производство по случая, а впоследствие отделението затвори, тъй като колегите на доктор Байчев напуснаха.

Нина Байчева е обвинена за това, че на 22 април миналата година в АГ-отделението на тетевенската болница е нарушила правилата за добра медицинска практика, като е дала на родилка лекарствения продукт "Окситоцин" с голяма концентрация, не е проследила състоянието й и не е диагностицирала нейното АГ състояние. Така по непредпазливост е причинила смъртта на новороденото дете.

Обвиняемата Нина Байчева е била дежурен лекар, акушер-гинеколог, с призната специалност по акушерство и гинекология, като в обвинителния акт изрично е посочено, че е лекар с над 30-годишен акушеро-гинекологичен стаж.

Бременността на пострадалата е протичала нормално, без усложнения, като по време на приема състоянието й е било нормално. В последствие доктор Нина Байчева наредила да й се поставят две системи с „Окситоцин” и допълнително „Атропин”.
Пациентката и бебето били следени на монитор и всичко било наред до 16,30 часа, когато раждането започнало. По време на раждането тоновете на бебето паднали.

Байчева поискала форцепс, но тоновете продължили да падат и бил събран спешно екип за секцио. В 17,45 часа извадили дете от женски пол, в депресивно състояние, със сърдечна дейност без дишане. Лекарите са реанимирали бебето, то е било и интубирано.

Същия ден било преведено в отделението по неонатология в плевенската болница "Д-р Георги Странски", където на 24 април е починало.

Окръжният съд в Ловеч е насрочил разглеждането на делото за 23 април.