Специализирано звено "Антикорупция" - СГП обвини министъра на здравеопазването в престъпление против реда на управлението, съобщиха от прокуратурата.

Той е обвинен в това, че на 24 март 2017 г. е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от Илко Семерджиев лице за свой заместник.

На 20 февруари 2017 г. в Здравното министерство е била проведена среща между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция. По време на срещата Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице.

Директорът на изпълнителната агенция проверил кандидата и установил, че той е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването. По този начин би имало конфликт на интереси с длъжността на заместник-изпълнителен директор на Агенцията.

Прокуратурата има свидетел на натиска от министър Семерджиев

Прокуратурата има свидетел на натиска от министър Семерджиев

Заплашван е директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата

На 27 февруари 2017 г. е имало среща между началника на Агенцията и посочения за негов заместник от министъра. На тази среща директорът на Агенцията уведомил лицето, че тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска от Семерджиев.

Човекът, за когото имало застъпничество, не бил назначен. На 24 март 2017 г. Илко Семерджиев на висок тон заплашил директора на Агенцията, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни.

Илко Семерджиев е заявил: "Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща" и че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник. Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече.

Има нередности в Агенцията по лекарствата, убеден Илко Семерджиев

Има нередности в Агенцията по лекарствата, убеден Илко Семерджиев

Призовката му е връчена ден след информация за съвместни проверки за лекарствата

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение "Подписка". Разследването продължава, допълват от прокуратурата.