Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев забелязал нередности в Изпълнителната агенция по лекарствата. Това обяви той в съобщение до медиите малко след като от Софийската градска прокуратура съобщиха, че вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев е с повдигнато обвинение и мярка за неотклонение "Подписка".

Повдигнаха обвинение на министър Илко Семерджиев

Повдигнаха обвинение на министър Илко Семерджиев

Заплашил с уволнение директор на агенция към МЗ

В свое изявление служебният здравен министър заяви: "След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват".

Според него, основните причини са т.нар. "изкупвачески" дейности и паралелен износ. Недостигът, според Семерджиев, е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции.

Проверка установи, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник - директор. В разговор през м. февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, предложих кандидатура за заместник - директор, а впоследствие изисках да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ, пише Семерджиев.

По неговите думи на директора на Агенцията Стоименова не е искана оставката. Предложено й е да провери подадените документи за поста заместник - директор на ИАЛ. "И ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27 март 2017 г. - нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата", заяви Илко Семерджиев.

Прокуратурата има свидетел на натиска от министър Семерджиев

Прокуратурата има свидетел на натиска от министър Семерджиев

Заплашван е директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата

"В течение на повече от месец, чрез различни канали г-жа Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема - заплаха, каквато не е съществувала", твърди служебният здравен министър.

Изпълнителната агенция по лекарствата е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването и всеки министър на здравеопазването има ясни правомощия по закон, съгласувано с министър-председателя, да определя директора. Нормативно задължение на директора на ИАЛ е да назначава заместник-директора само след съгласуването му с министъра на здравеопазването.

Семерджиев твърди, че е получил призовката от Софийската градска прокуратура ден след като МЗ официално оповестили на сайта си, че заради съвместните проверки с Националната здравноосигурителна каса и Националната агенция по приходите за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70 процента.