Има свидетели на заплахата с уволнение, която служебният министър Илко Семерджиев е отправил към директора на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Това обяви говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова. Затова, по думите й, в този случай не е налице т.нар хипотеза "дума срещу дума".

Точното изречение, произнесено от служебния здравен министър било: "Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща". Семерджиев казал също, че очаква до понеделник определено лице да бъде назначено за заместник на директора в агенцията.

Повдигнаха обвинение на министър Илко Семерджиев

Повдигнаха обвинение на министър Илко Семерджиев

Заплашил с уволнение директор на агенция към МЗ

По време на брифинга не стана ясно името на човека, за чието назначение Семерджиев е настоявал. Арнаудова изтъкна само, че двамата се познавали от доста време и са в добри отношения.

Той настоявал за това, въпреки че посоченият от него човек бил в конфликт на интереси, тъй като участва в няколко търговски дружества в областта на здравеопазването.

Има нередности в Агенцията по лекарствата, убеден Илко Семерджиев

Има нередности в Агенцията по лекарствата, убеден Илко Семерджиев

Призовката му е връчена ден след информация за съвместни проверки за лекарствата

Разследването е започнато на 27 март и е под надзора на двама прокурори от спецзвеното "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура.

Разпитани са 4-има свидетели до момента.

"От събраните доказателства колегите са убедени, че има доказано престъпление срещу реда на управлението по член 269, алинея 1 от НК- за упражнена принуда срещу орган на властта да изпълни нещо по служба", подчерта Арнаудова. Не са използвани СРС-та, но има гласни доказателства на свидетели на разговора между Семерджиев и директора на агенцията.

За действията си Семерджиев може да получи наказание "лишаване от свобода" до 6 години.

Семерджиев не е давал обяснения към момента. Арнаудова увери, че разследването ще приключи в максимално кратки срокове.

Служебният здравен министър е с мярка "подписка".

Припомняме, малко по-рано от прокуратурата съобщиха, че е повдигнато обвинение към служебния министър Илко Семерджиев.