Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Р. П., на 41 години, за това, че без разрешение е държал и предавал взривни вещества по време на протеста на 2 септември в София, съобщават от прокуратурата.

Той е обвинен в това, че на 2 септември, около 20:30 часа в София, на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Княз Александър Батенберг", без да има надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, държал в носената от него раница неустановен брой саморъчно направени взривни вещества, които предавал на неустановен брой лица, участващи в протеста.

Последните от своя страна ги хвърляли срещу служители на МВР, изпълняващи служебните си задължения, свързани с охрана на обществения ред, като след хвърлянето им взривните вещества се възпламенявали.

За извършеното престъпление законът предвижда затвор от две до осем години.

Предвид високата обществена опасност на деянието, на 4 септември прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Р. П. за 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".