В решение, прието днес, Министерският съвет одобри допълнителни разходи от 150 млн. лв. към бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2023 г. Тези средства ще бъдат използвани за увеличение на основните заплати на персонала в системата на министерството с 10% от 1 август 2023 г. Също така, предвижда се допълнително увеличение на основните възнаграждения на определени категории служители с 100 лв. за други плащания за персонала (за време на разположение; за специфични служебни дейности и условия за работа; за постигнати резултати; за облекло; порцион и пътни пари по време на платен годишен отпуск).

Увеличават се и основните месечни възнаграждения на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО) към Министерство на правосъдието с 10%, считано от 1 август 2023 г.

За целта правителството гласува постановление, с което необходимите разходи за тази година, в размер на 11 050 000 лв., ще бъдат предоставени за сметка на предвидените за целта средства със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

Министерството на правосъдието изрази ангажимент към оптимизация на дейностите на ГДИН, ГДО и териториалните им служби. Целта е укрепване на структурите и функционирането на специализираните дирекции, както и осигуряване на по-добри условия на труд и повишаване на мотивацията за работа на служителите.

"Адекватното заплащане е ключов фактор за запазване на мотивацията на служителите", заяви представител на министерството. Всички тези усилия имат за цел създаване на стабилност и сигурност в дейността на служителите на Министерството на вътрешните работи.

Увеличават заплатите на надзиратели и съдебни охранители

Увеличават заплатите на надзиратели и съдебни охранители

Предвижда се 10-процентно увеличение, както и с твърда сума