Правната комисия в Народното събрание се зае със Семейния кодекс. Целта на предложените промени е подобряване на процеса на осиновяване, по-добра защита на правата и подкрепа на осиновените, осиновителите и кандидат-осиновителите.

Промените са в интерес на децата, тъй като ще се облекчи не само административната процедура, но ще се разширят възможностите за избор на най-подходящ осиновител за конкретното дете. Промените са особено актуални при очерталата се тенденция за сериозно намаление на броя на осиновените деца, като част от причините се дължат на демографския срив, но има и причини, свързани с административния процес. Това води до голям брой деца, които живеят в услуги за резидентна грижа, вместо да получат шанс за по-добър живот в семейна среда.

На първо място се предлага подобряване на процеса на осиновяване най-вече на етапа на кандидатстване, като се създава електронна платформа. Чрез нея не само ще се облекчат кандидат-осиновителите, но и административните органи. С наредба ще бъдат определени редът за кандидатстване, както и вписване, водене, съхраняване, поддържане и функциониране на тази система. Платформата ще обедини на национално ниво информацията от всички регионални системи в момента, така че да може на база на тази информация да се намерят най-подходящите осиновители за всяко дете.

Предлагат се промени в условията за осиновяване на братя и сестри, въвеждане на максимална възрастова разлика от 50 години между осиновявания и осиновителя. Въвежда се процедура, която да прекрати практиката родители да предотвратяват вписването на децата в регистъра чрез обещания да ги вземат от институциите, но това никога не се случва. Вдига се възрастта, при която може да стартира тази процедура и тя се променя, така че повече лица да могат да се възползват от нея. Въвежда се изрично задължение да се оказва съдействие при предоставяне на информация за произход от страна на съхраняващите информация органи, администрацията на местната власт и държавните органи.

Във всяко четвърто приемно семейство у нас не са настанени деца

Във всяко четвърто приемно семейство у нас не са настанени деца

Общо 1718 деца се отглеждат в такива семейства