Депутатите от правната комисия в 46-то Народно събрание единодушно приеха на първо четене Закона за съдебната власт. Законопроектът обхваща закриването на специализираните съд и прокуратура, както и нов начин на избор на членовете на Висшия съдебен съвет.

Председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова заяви, че спецсъдът не трябва да се закрива внезапно, а да се предвиди период на ликвидация и приемственост. Няма как в този законопроект в този вид да се решат всички оставащи проблеми, посочи тя.

Председателят на правна комисия Андрей Михайлов, който е депутат от ИТН, заяви, че от партията са последователни във всичките си действия по реформата в спецправосъдието, която е необходима. Тяхното закриване е едно действие, тъй като не се вижда ефективност в специализираните съдилища, изтъкна той.

Радостин Василев, ИТН, потвърди намерението за партията си да закрие спецправосъдието. "Много внимателно сме се запознали с критиките. Може би това ще бъде символично решение", коментира той и допълни, че се надява в следващото Народно събрание за се вземе решение в обществения интерес. Припомняме, че такъв беше коментарът на Василев и в края на предишното, 45-то Народно събрание, чийто живот бе едва 9 пленарни работни дни. С такава констатация завърши работата си комисията и в петък. 

Шефът на правната комисия: Явно 46-то НС няма да гласува за спецправосъдието

Шефът на правната комисия: Явно 46-то НС няма да гласува за спецправосъдието

Боян Магдалинчев намеси и изборите за нов председател на ВКС

Депутатът от ИБГНИ Меглена Гунчева заяви, че коалицията ще подкрепи законопроекта с аргумент, че това е първата крачка за съдебната реформа. Има обаче въпроси, които следва да се уредят с кариерното развитие на съдиите, прокурорите, но едно е сигурно - структурите следва да бъдат закрити във вида, в който съществуват, настоя Гунчева.

"БСП за България" подкрепи закриването и реорганизирането на специализираното правосъдие.

Днес "За" гласуваха 11 народни представители, ГЕРБ и ДПС не присъстваха на заседанието.

Бойко Рашков тества наред, ред е на спецпрокуратурата

Бойко Рашков тества наред, ред е на спецпрокуратурата

Трябва да покажем истинския елит на българската прокуратура

Текстовете на законопроекта бяха внесени от група депутати от "Демократична България", а обсъждането им започна на 10 септември (петък), но беше прекъснато, тъй като депутатите трябваше да влязат в пленарна зала за обсъждането и гласуването на актуализацията на държавния бюджет.

Освен закриването на специализираните съд и прокуратура, проектът включва още въпроси като двустепенното гласуване във ВСС за кариерното развитие на съдиите, включително и при избора на ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), а кандидатите за председатели на ВКС и ВАС да са действащи съдии като членове на пленумите на съответното съдилище най-малко 5 години преди провеждането на процедурата по избор.

Той също така разглежда и ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство.

Правната комисия върна Бюрото по защита на МП

Правната комисия върна Бюрото по защита на МП

Най-голям спор предизвика статутът на една сграда

В началото на работата на служебното правителство правосъдният министър Янаки Стоилов поиска анализ на работата на специализираното правосъдие. Екипът на Стоилов също излезе с предложение за реформа в съдебната система.