Дисциплинарно производство срещу частния съдебен изпълнител Петьо Петков за многобройни нарушения по изпълнително дело срещу "Напоителни системи" ЕАД поиска правосъдният министър Мария Павлова. Това съобщиха от Министерството на правосъдието. В изпълнително дело Петков поискал и имоти на държавата.

Прокуратурата разследва безстопанственост в "Напоителни системи"

Прокуратурата разследва безстопанственост в "Напоителни системи"

Били нанесени вреди на дружеството за повече от 800 хил. лева

В отправеното искане до председателя на Дисциплинарната комисия на Камарата на Частните съдебни изпълнители, министър Павлова предлага и временно отстраняването от длъжност на Петьо Петков. Причината са констатираните от Инспектората към министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт (ЗСВ) нарушения и тяхната тежест.

Хиляди платила "Напоителни системи" за реклама, няма документи

Хиляди платила "Напоителни системи" за реклама, няма документи

Нямало документи и за нуждата да се наемат външни адвокати

Повод за проверката, извършена от Инспектората, е подадена жалба от "Напоителни системи" ЕАД, срещу действията на ЧСИ Петков по образувано от него изпълнително дело срещу дружеството. Петков е насочил принудителното изпълнение срещу имоти, вещи и съоръжения на дружеството в Плевенска област.

Делото включва и две малки водноелектрически централи, изправител - басейн на помпена станция, язовир, язовирна стена с водна кула, чийто едноличен собственик на капитала е държавата.

СГС пусна от ареста бившия шеф на „Напоителни системи”

СГС пусна от ареста бившия шеф на „Напоителни системи”

Сред нарушенията, установени от Инспектората по представените от ЧСИ копия от документи са:

В нарушение на разпоредбите в Гражданския процесуален кодекс ЧСИ Петьо Петков не е изпратил на длъжника покана за доброволно изпълнение, в което да посочи актуалния размер на дълга по изпълнителния лист заедно с публичните задължения и дължими такси и разноски.

За голяма част от недвижимите имоти, срещу които е насочено принудителното изпълнение и са били наложени възбрани не е извършена проверка на собствеността им.

Частният съдебен изпълнител не е спазил процедурата по извършената публична продан: ЧСИ е обявил публичната продан на недвижими имоти при липса на документ за данъчната им оценка.

По предоставената информация на Инспектората липсва експертиза на вещо лице, от която да е видна цената им; липсват по изпълнителното дело оригиналните пощенски пликове, в които са се намирали наддавателните предложения.

Разделят „Напоителни системи” на две, обяви Бюрхан Абазов

Разделят „Напоителни системи” на две, обяви Бюрхан Абазов

Ще бъдат разделени две дейности, които са несходни една с друга

По някои от публичните продани не е поканил явилите се наддавачи да предложат устно цена по-голяма с най-малко един задатък; не са приложени документи, от които да е видно, че купувачите са платили дължимите суми в 7-дневен срок; в голяма част по изпратените от ЧСИ съобщения до длъжника за насрочени публични продани и за други изпълнителни действия, в обратните разписки липсват задължителните реквизити - трите имена и длъжността на получилото я лице.