Не мога да се съглася с каквито и да е било упреци, според които промените в НПК ще имат за резултат дела в Страсбург. Дела в Страсбург ще има винаги, но те са ще са последица от неправилното прилагане на закона.

С тези думи министърът на правосъдието Маргарита Попова коментира налагането на вето от страна на президента Първанов върху Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Като цяло тя беше доста лаконична в изказването си спрямо решението на държавния глава за измененията в НПК, като посочи, че той има право да налага вето и че възраженията му ще бъдат обект на бъдеща дискусия в пленарна зала.

Законите са тежки, законите са реформаторски, законите засягат възможността държавата да бъде снабдена с ресурс, който да бори организираната престъпност и корупцията, коментира още правосъдният министър и добави, че е логично дебатът около тях да е тежък.

Законите са тежки, законите са реформаторски, законите засягат възможността държавата да бъде снабдена с ресурс, който да бори организираната престъпност и корупцията.

Тя добави, цитирана от БиТиВи, че в позицията на Първанов вижда по-скоро указания и напътствия към магистратите, отколкото мотиви за налагането на вето.

Относно единия, оспорен от президента текст, а именно - възможността осъдителната присъда да се основава само на данните от специални разузнавателни средства, правосъдният министър беше категорична, че измененията  в НПК в никакъв случай не дават възможност присъда да се постановява само и единствено въз основа на подобни доказателства.

Това, което сега е направено в НПК, е изпипано както трябва, гледано е от колеги- специалисти в областта на правата на човека, изтъкна Попова.

Според нея с промените в наказателния кодекс се дава възможност за засилване на ефективната борба с организираната престъпност и корупцията.
Коментирайки още СРС-тата, тя изрично подчерта, че по закон на съдията е забрано да постановява осъдителна присъда, когато има и най-малкото съмнение за налагането й.

Що се касае за втория текст, атакуван от държавния глава, касаещ изменението, според което прокурорът или съдията могат да назначат на обвиняемия резервен защитник, въпреки неговото несъгласие, правосъдният министър подчерта, че подобна фигура ще се налага само в много редки случаи.

Необходим е железен контрол. Въпросът е да имаш воля да контролираш, да съдиш и да управляващ правилно.

Такива, обясни Попова, ще са случаи на изключително тежки дела или когато според съдиите и прокурорите са налице съмнения за злоупотреби около първоначално избрания адвокат.

Правосъдният министър беше категорична, че и това изменение в НПК е стъпка към по-ефективното разследване по делата срещу организираната престъпност и корупция.

В тази връзка Попова коментира и точещите се с години дела, като например това срещу Маргините, като заяви, че ако в предните години е имало фигурата на резервния защитник и ако държавата е била взела мерки и инструмент, чрез който да се спре това "незаконно и досадно протакване на делата", те са щели да вървят много по-бързо към своя край.

Маргарита Попова не си спести критики и към работата на Висшия съдебен съвет.

По думите й в момента вишите магистрати са обхванати от инертност и липса на екипност. Тя изтъкна, че членовете на ВСС не могат да сработят като колективен орган, който да покаже, че е в състояние да контролира съдебната система.

Една структура работи добре, когато тя самата даде всичко от себе си организационно, за да работи добре, посочи правосъдният министър.

Попитана дали ВСС трябва да има готовност да си подаде оставката, Попова отговори, че висшите магистрати трябва винаги да имат подобна готовност, ако не са в състояние да разрешат кризата в съдебната система и да спечелят доверието на хората.

Необходим е железен контрол. Въпросът е да имаш воля да контролираш, да съдиш и да управляващ правилно, коментира още министърът на правосъдието.