Служебният министър на правосъдието Мария Павлова не би приела предложение да бъде кандидат за главен прокурор. Това заяви самата тя, цитирана от bTV.

По нейни думи това е право на личен избор и преценка.

Относно възобновената процедура по избор на титуляр за обвинител №1 Павлова посочи, че не би предложила и кандидатура.

Съображенията ѝ са, че до момента нито един министър на правосъдието и най-вече служебен не е правил номинация за главен прокурор, председател на ВКС или на ВАС.

Павлова припомни и че през годините е имало коментари, че "това е пряка намеса на изпълнителната в съдебната власт", както и призиви въобще да бъде отнето това правомощие на министъра.

Наталия Киселова: Нов ВСС трябва да избира главен прокурор

Наталия Киселова: Нов ВСС трябва да избира главен прокурор

Емил Георгиев е на мнение, че Делян Пеевски много държи този ВСС да избере главния прокурор

"Не бих номинирала някой, който е подходящ, при условие че законът ми забранява да го подкрепя, тъй като нямам право на глас", изтъкна тя.

Вчера на свое заседание Прокурорската колегия предложи график, според който на 16 януари да бъде избран главен прокурор. Предложението трябва да бъде гласувано от Пленума на ВСС.

Припомняме, България е без титулярен главен прокурор вече повече от година, след като през юни 2023 г. Иван Гешев беше уволнен от поста къде изненадващо - къде не, но с единодушие от същия Висш съдебен съвет. Заради изтеклия му мандат от две години вече, много конституционалисти оспорват правото на този състав на ВСС да избира нов главен прокурор. На политическо ниво тази теза защитават от ПП-ДБ, които внесоха законопроект в тази посока. Вече месец обаче той не е разгледан дори на първо четене в комисия.

Експедитивно и без колебания прокурорите във ВСС започват процедура за нов главен прокурор

Експедитивно и без колебания прокурорите във ВСС започват процедура за нов главен прокурор

Нов главен прокурор ВСС ще избира януари 2025 г.