Правосъдният министър Христо Иванов гледа на призивите за оставката му „спокойно, с равнодушие”. Малко се износват тези неща от моя гледна точка, но решението е на премиера. Така Иванов отговори на въпрос на български журналисти в Брюксел, предава кореспондентът на БТА.

Оставки на министри ще има, обсъждат ги

Оставки на министри ще има, обсъждат ги

Смут в реформаторския блок предизвика интервю на Даниел Вълчев

Това, което наистина би се отразило на доклада на Европейската комисия (ЕК) покрай записите на разговори на съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, е липсата на реакции, смята Иванов.

Той отбеляза, че Еврокомисията винаги е очаквала, когато има такива твърдения, да има обективно и убедително разследване, което да даде отговор.

„Ако има проблем, да бъде изваден и решен, а ако няма - чудесно, това ще бъде много добра защита и за хората, които са въвлечени в този безспорно неприятен скандал”, коментира правосъдният министър.

По думите му скандалът е неприятен не просто заради съмненията, които повдига, а и заради начина, по който се разгръща в общественото пространство. Христо Иванов е убеден, че фокусът трябва да бъде върху адекватната, решителна институционална реакция, а именно да се проверят фактите. По мнението му ако шумът в опит да се подмени темата успее, това ще окаже влияние на доклада по механизма за сътрудничество и проверка. 

На въпрос къде е най-силният сблъсък на мнения в спора около промените в Конституцията, Христо Иванов отговори, че точката на най-голям спор са правомощията на прокуратурата и нейното положение в рамките на съдебната власт.

Той поясни, че от една страна има предложения за различни възможности за въвеждането на повече демократична отчетност на прокуратурата. От друга страна имало много видима боязън и нежелание от страна на много хора, в парламента включително, изобщо да се коментира тази тема. 

Иванов коментира и Закона за борба с корупцията, като заяви, че той ще има общо хигиенизиращо влияние. По думите му този закон имал огромно значение за постепенното налагане на много по-твърда хигиена на отношенията по високите етажи на властта. 

Относно днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи Иванов съобщи, че преговорите за обособяването на Европейската прокуратура са сложни. Правосъдният министър е категоричен, че България е сред страните, които искат да видят силна прокуратура. Той подкрепя идеите този общоевропейски орган да се занимава и с въпросите на тероризма. Страните от ЕС имали опасения Европейската прокуратура да не бъде прекалено силна или твърде слаба, коментира още Христо Иванов.