Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и бившият главен секретар на висшето учебно заведение Алексей Алексеев отиват на съд.

Градският прокурор на София Емилия Русинова обяви на брифинг, че обвинителният акт е внесен в съда и се очаква насрочване на делото.

Ваньо Митев ще отговаря пред Темида за това, че съзнателно е сключил неизгодна сделка, от която е нанесена щета в размер на близо 29 000 лева. Обвинен е и в това, че съзнателно и допуснал подчиненият му Алексей Алексеев да извърши престъпление по служба.

Митев ще отговаря и за безстопанственост, тъй като не упражнил достатъчно контрол върху работата на главния секретар на Медицинския университет (МУ)-София.

За посочените престъпления се предвижда наказание "лишаване от свобода", както и лишаване от права.

Ексректорът на МУ изхарчил хиляди за хонорари, обучения и екзотични командировки

Ексректорът на МУ изхарчил хиляди за хонорари, обучения и екзотични командировки

Купил си и автомобил с висока проходимост - Range Rover

Ексглавният секретар на МУ-София сключил 5 неизгодни сделки, от които настъпила вреда в размер на 245 000 лв., според обвинението. Той е нарушил служебните си задължения, като разрешил в университета да бъдат записани чуждестранни студенти, които не са положили задължителните за всички изпити по биология и химия. С това нанесъл на университета щета за близо 1 100 000 лева. Сумата се явява разликата в таксите, които студентите са заплатили и предвидените такси. 146 чуждестранни студенти били записани в МУ в платена форма на обучение. Вместо да плащат 7414 лв. такса, те заплащали само сумата от 3000 лева.

Алексиев ще отговаря и за това, че разпоредил 46 000 лв. да бъдат разплатени на две търговски дружества. Едното трябвало да организира рекламна кампания в Лондон.

Не са били събрани доказателства за това, че ректорът на университета е раздавал пари на свои роднини. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Припомняме, че тази информация бе огласена в преди няколко месеца, когато гръмна скандалът с нередностите в университета.

Обвиниха бившия ректор на Медицинския университет за неизгодни сделки

Обвиниха бившия ректор на Медицинския университет за неизгодни сделки

Утре ще го разпитват в следствието

Ваньо Митев и Алексей Алексеев са с мярка "парична гаранция" - съответно 16 000 лв. за обвинения бивш ректор и 5 000 лв. за обвинения бивш главен секретар.

От прокуратурата разпространиха до медиите подробности по случая.

Ваньо Митев е обвинен, че на 29 септември 2014 г. като ректор на МУ съзнателно е сключил неизгодна сделка - договор за правна помощ и процесуално представителство с двама адвокати. Не е имало необходимост от сключването на договора. Назначени са двама юрисконсулти в учебното заведение. По този начин е нанесъл щета за 28 800 лв. на учебното заведение.

В периода от 8 ноември 2013 г. до 25 февруари 2016 г. съзнателно е допуснал главният секретар Алексей Алексеев да наруши служебните си задължения. Това е станало в условията на продължаващо престъпление със 146 деяния, уточняват от държавното обвинение. Алексеев е разрешил да бъдат записани за студенти в МУ 146 граждани на Европейския съюз, без да са положили изпити по биология и химия. Нанесените вреди са в размер на 1 105 083,20 лева.

Освен това, в периода от 30 юли 2014 г. до 7 юни 2016 г. Митев не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Алексеев. В резултат на това са нанесени щети в размер на 290 501,15 лева. Това е стойността на 5 неизгодни сделки на стойност 244 718,20 лв. и стойността на присвоените от Алексей Алексеев 45 782,95 лева, собственост на МУ.

Алексей Алексеев пък е обвинен, че в периода от 30 юли 2014 г. до 12 ноември 2015 г. съзнателно сключил 5 неизгодни сделки. От прокуратурата отбелязват, че случаят е особено тежък.

Обвинен е също за записването на 146 студенти, които не са положили изпити по биология и химия и е присвоил пари, собственост на учебното заведение.

В хода на разследването са разпитани 21 свидетели.