Българската полиция върна в Турция издирван за тероризъм функционер на ПКК, информира БНТ.

Издирваният за тероризъм член на нелегалната ПКК - Хаккъ Гьорен, известен с кодово име Хаки Седат, е предаден на турските власти на ГКПП "Капитан Андреево" - "Капъкуле".

По данни на Анадолската агенция Гьорен е преминал нелегално през българо-турската граница. Той възнамерявал да замине за Франция.

Издирваният за тероризъм първоначално е имал допир с родните власти е София - столични полицаи го спрели за проверка на документите. Същият нямал документ за самоличност, за което получил глоба в размер на 2 000 евро - цялата сума, която той имал в наличност.

След това Гьорен отишъл с такси до Пловдив, където трябвало да се срещне с друг член на ПКК с кодово име Арес. Издирваният нямал пари в себе си и вместо това дал на таксиметровия шофьор мобилния си телефон.

В продължение на четири дни издирваният се укривал в покрайнините на Пловдив. След това отишъл в генералното консулство в града и поискал помощ. От консулството пък го предали на полицията.

След като службите ни установили, че е издирван за терористична дейност, те информирали турските власти. Гьорен бил изправен пред съда, който постановил да бъде върнат обратно в Турция и предаден на турските власти на ГКПП Капъкуле.

Турските власти информират, че мъжът е имал обемно досие в полицията. През 2002-2003 година той участвал в различни терористични акции на ПКК. През 2014 година пък преминал границата със Сирия и се включил в акции на ПКК и Партията на демократичния съюз.

Предполага се, че от 2017 година Хаккъ Гьорен бил координатор на нелегален канал за прехвърляне на терористи към Европа през Гърция и България.