Старозагорският окръжен съд е допуснал екстрадицията на 31-годишния Калоян Драгиев. Мъжът е гражданин на България и на САЩ. Окръжната прокуратура в Стара Загора е внесла в съда искане по молба на Департамента на правосъдието на САЩ.

Драгиев е издирван с червен бюлетин на Интерпол по обвинения за кражба на лични данни, банкова измама, използване на средства за неправомерен достъп, притежаване на средства за неправомерен достъп и други, съобщават от Апелативна прокуратура-Пловдив.

От държавното обвинение поясняват, че изпратените документи от САЩ са съобразени с изискванията на Договора за екстрадиция между правителствата на САЩ и Република България и Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Сред тях са официална молба за екстрадиция, информация за самоличността на издирвания, копие от законовите разпоредби за престъпленията, копие от документа за привличане към наказателна отговорност – обвинителен акт на Районен федерален съд на САЩ, Източен район на Тенеси и Чатануга. Те са преведени и са постъпили по дипломатически път с нота на посолството на САЩ.

Официалната молба за екстрадиция е по отношение на Крис Драгиев. Установено е, че това е Калоян Драгиев. Доказателствата са приложени в делото на Старозагорския окръжен съд, обясни зам.-окръжният прокурор на Стара Загора Нейка Тенева.

Калоян Драгиев е обвинен за заговор за използване и притежаване на фалшифицирани устройства за достъп, измама по банков път, измама чрез устройство за достъп, кражба на самоличност, които са наказуеми с лишаване от свобода.

Допълнително в обвинителния акт има информация за намерението на САЩ да конфискува всяка собственост, която е придобита в резултат на престъпленията.

Решението на Окръжен съд-Стара Загора може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд-Пловдив.