Два дни след като стана ясно, че от Министерството на правосъдието прекъсват договора за телефония в българските затвори с германската фирма, която до сега извършваше тази услуга, от „Телио“ отговарят на съобщението на Министерство на правосъдието.

Държавата гони немски инвеститор, той шокиран от отношението
Обновена

Държавата гони немски инвеститор, той шокиран от отношението

Министерство на правосъдието прекратява договора внезапно

Отговорът получихме на редакционната си поща. Припомняме, 10-годишният договор за телефония в затворите с германската компания изтича на 19 септември т.г. и според отговора на правосъдното ведомство се мисли за открита процедура и избор на нова фирма чрез търг.

Фирмата „БиВифон България“, която до сега изпълняваше тази услуга в затворите и открито призна, че не е имало търг при сключване на договора с тях, е официален представител на немския холдинг. Компанията оспорва твърдението на правосъдното ведомство, че предлаганите от нея тарифи били високи.

"Нашата категорична позиция е, че през цялото време на съвместна работа тарифите на компанията са следвали стриктно условията на договора ни с Министерството. Много пъти ние сме предлагали организиране на срещи с цел обсъждане на намаляване на цените. През месец август тази година изпратихме предложение за значително понижаване на цената, но така и не получихме отговор от Министерството", се казва в писмото на компанията.

МП обеща търг за телефонията в затворите

МП обеща търг за телефонията в затворите

Затворниците ще говорят чрез обществена телефония до новия оператор

Фирмата оспорва и твърдението на ведомството на Екатерина Захариева, че трябва да бъде организирана открита тръжна процедура, тъй като в този бизнес са намесени пари от бюджетни средства. "Това не е вярно", пишат от германската компания.

"От 2007 г. насам и към днешна дата не са използвани никакви бюджетни средства, нито стотинка! Цялата инвестиция винаги е била единствено и само за сметка на „Телио“. Отново – българската държава не е похарчила нито една стотинка в този проект, за нас сега звучи абсурдно да се влагат обществени средства при положение, че ние покриваме всички разходи", твърдят от компанията. В тяхното писмо се уточнява, че участието на българската държава е, че предоставя местата за монтаж на телефоните. Другото участие на страната ни било, че поставя своите изисквания за качество и поддръжка.

От фирмата пишат, че в министерството слагат знак за равенство между освободена от допълнителни такси, висококачествена технология, каквато предлагат те и базисна телефонна система като предвидената за въвеждане. Писмото е подписано от Габор Немет, генерален директор на „Телио“ за Централна и Източна Европа. Компанията се представлява от българския си клон от 2007 година.

Припомняме, договорът на германската компания изтича на 19 септември т.г., а дни преди това бе прекратен.