Мобилни групи от гранични полицаи и митничари на ГКПП-Калотина предотвратиха вчера контрабанда на 42 030 кутии цигари. Стойността им в безмитните магазини е 21 000 евро, информираха от пресцентъра на МВР. На черния пазар те щяха да бъдат продадени най-малко двойно, коментират специалисти.

Съвместната операция е проведена вчера от 3 до 18 часа. Използвана е системата на Гранична полиция за панорамно видео-наблюдение на пункта. Към 4 часа мобилна група е открила близо до безмитните магазини голямо количество кашони с цигари.

В полевия склад са установени 20 450 кутии цигари без бандерол, които вероятно е трябвало да бъдат натоварени. Контрабандистите са смятали, че в тъмнината няма да бъдат забелязани. Съставен е акт за митническо нарушение срещу неизвестен извършител.

През деня в лека кола "Опел" са разкрити 1470 кутии цигари, във "Фолксваген" - 2480 кутии, в "Рено" - 3050 кутии, в "Сеат"- 12000 кутии цигари без бандерол и др.

Контрабандистите с коли действали по два начина. Едните закупували стока в безмитните магазини, които са в междинната зона след паспортния контрол и отивали да ги пласират в Сърбия. Другата част отивали до Сърбия с празни коли и спирали в междинната зона на връщане. Шофьорът или пътуващите с него заобикаляли оградата в сръбската част, която е в строеж. Купували цигарите в безмитния магазин на изход и натоварвали колата, която чакала в междинната зона на вход.

Контрабандистите-пешеходци пазарували по същия начин, като преди да влязат в България обикновено посещавали сръбските тоалетни в междинната зона и укривали цигарите в дрехите си.

Граничните полицаи са установили, че най-често с тази незаконна дейност се занимават лица с двойно гражданство - българско и сръбско. Те могат да влизат в безпрепятствено в България без виза. В операцията са оказали съдействие и сръбските гранични власти.
На нарушителите са съставени актове за митническо нарушение, цигарите са иззети.