Вето от президента върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество искат от "Да, България". Това става ясно от официално съобщение подписано от председателя на партията Христо Иванов.

Формацията иска от президента Румен Радев да бъде върнат за обсъждане в Народното събрание антикорупционният закон.

75% от българите не вярват новата мегаагенция да пребори корупцията

75% от българите не вярват новата мегаагенция да пребори корупцията

86% от българите не одобряват мораториума върху лекарствата в проучване на Галъп

Според Движението Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, приет от 44-то Народно събрание "институционализира една безконтролна и много ефективна административна машина за осъществяване на натиск върху политически и всякакви други конкуренти и неудобни лица". Освен това от партията изтъкват, че Законът смазва личността и бизнеса. Законът не изпълнявал целите си. "Вместо закон за противодействие на корупцията, Народното събрание прие закон за прикриване на корупцията", изтъкват от Движението.

Сред мотивите на партията са и че статутът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество не съдържа гаранции за нейната независимост и безпристрастност. На Комисията се предоставяли правомощия за непропорционална намеса в личния живот на гражданите.

Според "Да, България" Законът създава предпоставки за репресия и преследване на гражданите, които разкриват и посочват случаи на корупция.

Депутатите спорят как да се бори корупцията
Обновена

Депутатите спорят как да се бори корупцията

Поредно заседание за новия антикорупционен закон

Христо Иванов изтъкна, че Европейската комисия няколко пъти е констатирала в докладите си по Механизма за сътрудничество и проверка, че институциите в България са неспособни да защитят сигурността на свидетелите по ключови дела от обществен интерес.

В официалното становище на партията е посочено, че в България, ако се образува досъдебно производство сигналите се прилагат по делото с всички лични данни на подателя. Те дават пример с Федералното бюро за антикорупция в Австрия, където има специална система за защита самоличността на подаващия сигнала.

Движението обясни, че разпоредбите относно условията и реда за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество влизат в остър конфликт с конституционно гарантираното право на собственост на гражданите.

Промени в НК увеличават кръга на лицата, преследвани за корупция

Промени в НК увеличават кръга на лицата, преследвани за корупция

От МС уточняват, че идеята е уеднаквяване режима на корупционните престъпления

От партията считат, че Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, който беше приет преди два дни, е в остър конфликт с Конституцията на Република България и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Заради това от "Да България" предлагат на държавния глава да върне Закона в цялост за ново обсъждане в Народното събрание.

От партията отправят и предложение за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Столичния общински. В свое отворено писмо до Елен Герджиков, "Да, България" внася предложения, които целят да подобрят прозрачността и отчетността на дейността на СОС в няколко посоки. От партията искат да се предвиди задължение за публикуване на проектите на решения заедно със съпътстващите ги документи и доклади. Движението иска гласуването по именно и по групи в СОС да се оповестява в реално време.

"Да, България" предлага стенограмите от заседанията на Съвета, когато не са закрити, както и разпечатка от гласуването чрез компютризираната система, резултатите от поименното гласуване и протоколите за произведеното тайно гласуване да се публикуват в срок до 7 дни.

ДСБ и "Да, България" не искат сделката за Общинска банка

ДСБ и "Да, България" не искат сделката за Общинска банка

Партиите имат дълбоки съмнения

Доводът на партията е, че така ще се осигури навременна и пълна информация за всички граждани за съдържанието и мотивите на всяко едно предложение за решение на СОС. От Движението изтъкват, че поддържането на непрозрачност е бягство от отговорност.

Те настояват предложенията им да бъдат възприети и приложени при гласуването на Бюджета на Столична община за 2018г.